MNB
MNB - 2

Hírek

Elkezdődött a dozmati víztározó feltöltése

2019. július 19., 19:24

Az Arany-patakból lassú ütemben engedik a vizet a tómederbe. Az öt környékbeli település, köztük Szombathely árvízvédelme érdekében épülő létesítmény készültségi foka már több mint 85 százalékos, a munkák ütemterv szerint folynak.

Elkezdődött a dozmati víztározó feltöltése

Végső stádiumában jár a dozmati árvízi tározó kivitelezése. Már elkészült a 421 méter hosszú völgyzáró gát, és a nyolc méter magas leeresztő műtárgy is - ezek a leglátványosabb létesítmények a területen.

"Több száz köbméter beton van benne, kétnyílású műtárgy, mindkét nyíláson van egy zsiliptábla,  mindkét nyílás külön lezárható még."

Jelenleg műtárgyzáró-építési munka zajlik, füvesítik és rendezik a rézsűt, valamint a vészárapasztó burkolása folyik.

Három hete elkezdték a héthektáros, állandó vízfelületű tó feltöltését. Mivel csapadékhiányos időszak van, kevés víz juttatható a mederbe az Arany-patakból, így két-két és fél hónapba is beletelhet, mire a folyamat befejeződik. A tó a környék egyik látványossága lehet a jövőben.

Horváth Ádám - polgármester, Dozmat
"Egy új vizes élőhely alakul ki a maga növény- és állatvilággal, ami nemzetközi kitekintésben egy pozitív beruházás a globális felmelegedés miatt is, amikor ilyen helyeket alakítunk ki. Pozitív hatása, hogy kirándulóhely, sétálva, biciklivel biztos, hogy megnő az érdeklődés."

A másodpercenkénti 21 és fél köbméter vízhozam még kiöntésmentesen levezethető a patakmederben. Ha ennél nagyobb árhullám érkezik, automatikusan működésbe lép a tározó, és a felesleges vizet visszatartja. A 44 hektáros tározótér több mint egymilliárd köbméter vizet lesz majd képes befogadni.

Busa Tamás - műszaki igazgatóhelyettes, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Tavalyi évben például a Vadása-tó környékén hullott annyit csapadék, ami rendkívülinek mondható, ezt a vízgyűjtőt is érheti ilyen rendkívüli csapadék. Jelenlegi állapotában ez a tározó már képes arra, hogy védje az alatta lévő mederszakaszokat és településrészeket."

A dozmati tározó a Modern Városok Program keretében, mintegy 2,4 milliárd forintból épül. A térség az 1965-ös árvíz óta, azaz több mint 50 éve vár a beruházásra, melynek révén a szombathelyi Csónakázó-tó vízpótlása és vízminősége is javul. Az építkezés várhatóan szeptemberben befejeződik.