Hírek

Elkészült Vas megye madarainak névjegyzéke

2020. november 19., 22:09

A Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetben Gyurácz József és Kóta András vette számban azokat a madarakat, amelyeket az elmúlt 150 évben a mai Vas megye területén megfigyeltek.

 

Elkészült Vas megye madarainak névjegyzéke

Gyűrűzés gyerekekkel a Tömördi Madárvártán. Az itt zajló állományfelmérés is sok adattal szolgál arra vonatkozóan, hogy milyen madarak fordulnak meg Vas megye területén. Például itt fogtak be először Magyarországon kékfarkút vagy berki nádi poszátát. Az utóbbi években az Abért-tónál is rendszeresen tartanak távcsöves megfigyeléseket az érdeklődőknek. Mindez csak két kiragadott példa. Szervezett felmérések és egyéni észlelések adataiból rajzolódik ki, hogy mennyire sokszínű Vas megye madárvilága. Másfél évszázad madártani kutatásainak eredményét foglalja össze Vas megye madarainak névjegyzéke. A korábbi lajstromok feldolgozásával, frissítésével egy minden eddiginél részletesebben összefoglaló készült - mondta el a Szombathelyi Televízió Műhely című magazinműsorában Kóta András.

Kóta András - állatorvos
„Az előző több mint 150 évről vannak adataink, amelyek folyóiratokban, újságokban, könyvekben megjelentek, és azokat igyekeztünk mind egybegyúrni, és részletesen, kiegészítve fotókkal, kiegészítve irodalomjegyzékkel, angol és német nyelvű összefoglalókkal a szélesebb olvasóközönségnek is bemutatni a helyi érdekességeket.”

A Magyarországon előforduló több mint 420 madárfajból 301-nek a Vas megyei észleléséről van hitelesített adat.

Gyurácz József – ornitológus
„Ami Magyarországon valaha előfordult, azok közül közel hetven százalék Vas megyében is előfordult. A fészkelőknél pedig 216 fészkel Magyarországon, és 150 legalább egyszer fészkelt egy pár egy fajból.”

A névjegyzék az előfordulási gyakoriságukra, az élőhelyválasztásukra, illetve a becsült egyedszámukra is rávilágít. A könyvet a szerzők Chernel István ornitológus, természetvédő emlékének ajánlották.