Hírek

Elkészült a megyei közművelődési stratégia

2020. október 08., 18:03

Elkészült a megyei közművelődési stratégia, amely iránymutatásként szolgál a településeknek, hogyan tárhatják fel, és használhatják saját kulturális értékeiket közösségépítésre. Erről is szó esett a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatósága által szervezett háromnapos szabadegyetemi előadássorozatban.

 

Elkészült a megyei közművelődési stratégia

Sok településen működik nyugdíjas klub, különféle amatőr művészeti csoport és egyesület. Az alulról szerveződő, aktív közösségek színesítik a falvak, városok mindennapjait, kulturális életét. Ezeket a jó gyakorlatokat, ötleteket pedig igyekeznek átadni másoknak. Vépen élénk közösségi élet folyik, az ottaniak örülnek a stratégiának, ami számukra is irányt mutat, mi az, amit a közösségépítésért tenni érdemes.

Iszakné Koszorús Judit - vezető, Vépi Művelődési Ház
"Vannak önszerveződő sportos társaságok, van egy 40 éves nyugdíjas klubunk, civil szervezeteink, a tűzoltók most voltak 140 évesek, és van egy új, fiatalokból álló Tegyünk Együtt Vépért Egyesület, amit fiatal szülők hoztak létre, és tényleg bármi rendezvény van, mindig ott vannak, segítenek, ötletelnek."

A közművelődési munkában néhány éve egyfajta rendszerváltás ment végbe, már nem csak a napi problémák megoldása, szakemberképzés és úgymond tűzoltás folyik, hanem hosszú távú stratégiákban is gondolkodhatnak a közösségfejlesztés terén.

Éles Krisztina - igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága
"Az egyes alapszolgáltatások mentén megnézzük, milyen lehetőségek és milyen feladatok állnak a közművelődés előtt megyei szinten. Erről is szól a stratégia. Közel 30 oldalban fogalmaztuk meg azokat az öt évre szóló terveket, amelyeket valóban az egész megyével, döntéshozókkal, közművelődési szakemberekkel közösen lehet vagy kell megvalósítanunk."

Fontos az önkéntesség és a fiatalok bevonása. Alapvető cél, hogy közösségek, csoportok jöjjenek létre olyan települési értékek mentén, mint például egy régi mesterség, népdal- vagy néptánckincs. Ahol ezek feltárása már megtörtént, el lehet indulni a kulturális gazdaságfejlesztés irányába, amelyben már anyagi potenciál is rejlik. A stratégia követendő mintaprojekteket is felvázol.