Hírek

Elhunyt Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök

2017. november 20., 16:24

November 20-án, 87 éves korában elhunyt Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök - tudatta délután a Szombathelyi Egyházmegye.

Konkoly Istvánt 1954-ben a szombathelyi székesegyházban szentelték pappá. 1987-ben került az egyházmegye élére, amelynek tizenkilenc éven át volt a főpásztora. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az Országos Liturgikus Tanács elnökévé választotta, ezt a tisztséget nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Püspöki szolgálata idején jött létre a Hittanárképző Főiskola és a Martineum Felnőttképző Akadémia. Szívügye volt, hogy az egyházmegye területén eredményes legyen a hitoktatás, mindent megtett a személyi és tárgyi feltételek megteremtéséért.

Szolgálata alatt több mint negyven új templom, illetve kápolna, több plébániai és közösségi ház épült. Megvalósult az 1945-ben súlyosan megrongálódott Székesegyház belső rekonstrukciója.

Az egyházmegyének négy történelmi jelentőségű ünnepe volt püspöksége alatt. 1991-ben a pápalátogatás, 1998-ban az Egyházmegyei Zsinat. 2003-ban megtörtént Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása, 2001-ben pedig hivatalosan is elindult Brenner János boldoggá avatásának az ügye.

Konkoly István temetéséről később gondokodik a Szombathelyi Egyházmegye .