Hírek

ELhanyagolt sírok rendbetétele

2017. szeptember 18., 16:15

A város egykori jeles személyiségeinek elhanyagolt nyughelyét teszi rendbe a Vas Megyei Temetkezési Kft.-vel együttműködve Szombathelyi Szépítő Egyesület. Legutóbb Balogh Gyula levéltáros sírját újították fel.

ELhanyagolt sírok rendbetétele

A temetőkben gyakran lehet látni gondozatlan sírokkal. Ennek nem mindig a hanyagság az oka, hanem az, hogy vagy már nem élnek a leszármazottak sem, vagy pedig távol vannak, és nem tudják megoldani a parcella rendben tartását. A Szombathelyi Szépítő Egyesület tagjai egy temetői séta után határozták el, hogy gondozásba veszik a város jeles személyiségeinek elhagyott  sírját.

Theisz Károly vezetőségi tag, Szombathelyi Szépítő Egyesület
„Eddig körülbelül hat sírt újítottunk föl. A pillanatnyilag beültetett sír Balogh Gyula sírja, aki Szombathely egyik híressége volt hiszen levéltáros, újságíró. A levéltár vezetője volt hosszú éveken keresztül, és a sírját sikerült most felújíttatni. „

A sírra törpenövekedésű cserjéket és fenyőket ültetnek. A Prenor Kertészeti és Parképítő Kft., az Örökzöld, valamint a Parti Kertészet növényadományokkal járult hozzá a felújításhoz.

Bődi Lívia elnök Szombathelyi Szépítő Egyesület
„Azért Balogh Gyula sírja, amely ilyen nagymértékben került felújításra, mert ez a Nemzeti Sírkert részeként védett sírrá lett nyilvánítva. Tehát ez egy különleges jogkört biztosít neki. Az utolsó beültetésünk után a Temetkezési Kft.-vel felvéve a kapcsolatot úgy gondoltuk, hogy méltó keretet kellene adni ennek a sírnak, meg magának a személyiségnek is.

Időközben kialakult a munkamegosztás az egyesület és temetkezési vállalat között. A cég munkatársai a síremlékeket újítják meg, a civil szervezet tagjai pedig a növényzetről és annak rendben tartásáról gondoskodnak.

Kiskós Ferenc ügyvezető igazgató Vas Megyei Temetkezési Kft.
„Ez a munka közös munka, mi megpróbáljuk a sírt méltó állapotába hozni, felújítani, megtisztítani, lealapozni, mert nagyon sok sír megdőlt olyan állapotban van, hogy szinte már balesetveszélyes.”

Ezek közé tartozott Balogh Gyula levéltáros, valamint Kisfaludy József egykori rendőrkapitány sírja is. Ez utóbbi lesz a következő parcella, amelyet növényekkel ültetnek be a Szépítő Egyesület tagjai, majd hozzákezdenek Mayer Ede gépgyáros sírjának rendbetételéhez.