Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Elektronikai konstrukciós verseny az iQor-ban

Adásban volt: 2018. április 10.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Ultrahangos távolságérzékelő, intelligens vezérlés - ilyen, és ehhez hasonló fogalmak, eljárások tarkították a második alkalommal megrendezett elektronikai konstrukciós versenyt, amelyet idén is az egyik szombathelyi telephellyel rendelkező elektronikai cég szervezett.

A verseny elején a cég ügyvezető igazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a megmérettetésnek kettős szerepe van: a jövő szakembereinek nevelése, valamint  az elektronika népszerűsítése. Az idei versenyen az volt a diákok feladata, hogy energiatakarékos elektronikai eszközöket fejlesszenek.

Katavics Zsolt - munkavállalói oktatási és fejlesztési vezető, iQor Global Services Hungary Kft.
"Az idei évben egy kicsi csavar is volt a versenyben. Ragaszkodtunk ahhoz, hogy az áramkörök, amiket megvalósítanak, az felületszerelt technológiával legyenek megvalósítva. Ez egy kicsit nehezítés a tavalyi versenyhez képest, de a technológai ebbe az irányba halad és mi is szeretnénk ezt követni a versennyel."

A 8 versenyző közül a savariás Horváth Gergő egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely kézi beavatkozás nélkül teszi lehetővé a háztartási lámpák fel- és lekapcsolását.

A zalaegerszegi Kulcsár Gergő LED-es fénytechnikán alapuló plusz megvilágítást adna a közúti gyalogátkelőhelyeknek, amíg valaki átér az egyik oldalról a másikra.

Kummer Gyula - tanár, Széchenyi István Szakgimnázium, Zalaegerszeg
"Egy állandó megvilágítás az egy kostans érték, viszont egy változás sokkal jobban föltűnik egy autósnak, ha egy változás, egy fényalagút szépen lassan feljön előtte, illetve az visszamegy. Tehát egy biztonságtechnikai rész is van ebben a pályamunkában."

A cég tanműhelyének diákja, Halász József a kerékpárra szerelhető úgynevezett Fitt Bankját mutatta be, ami nemcsak az energiatermelés szempontjából hatékony, hanem egyszerre környezet- és egészségtudatos. Vlasich Krisztián Okos Otthona pedig lehetővé teszi az egyes háztartási berendezések működtetésének optimalizálását.

Vlasich Krisztián - tanuló, Puskás Tivadar Szakközépiskola
"Az okos otthon lényege, hogy biztonságosan, kényelmesen tudjuk vezérelni a házunk különböző berendezéseit - ablakok, rendőnyök, világítás, öntözőberendezés stb. - hangalapú vezérléssel tudjuk létrehozni vagy egy időzített vezérléssel."

A saját fejlesztések bemutatása után minden versenyzőnek egy elektronikus áramkört kellett összeépítenie különböző alkatrészekből. A versenyt végül a savariás Horváth Gergő nyerte, megelőzve Vlasich Krisztiánt és Halász Józsefet.

2018. április 10.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében