Hírek

Éledeznek a kertek

2017. február 21., 15:47

Ahogy 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a kerttulajdonosok már a kinti munkákat tervezgetik. Egyelőre várni kell a komolyabb metszésekkel, de teendő már így is akad. Az előrejelzés szerint a tavasz még késik, és a közeljövőben hullámzó időjárásra kell számítani.

Éledeznek a kertek

A metszésre váró növényeket szemlézi a parkerdőben egy kerttulajdonos, akit a kertbarát egyesület elnöke kísér az alma-, barack- és körtefák között. A talaj még fagyott, a felszíne pedig ázott, a komolyabb munkákkal tehát várni kell, de a plusz tíz fok körüli hőmérséklet már arra késztette Huszár Árpádot, hogy megtervezze a tavaszi teendőket.

“Ez arra szolgál, hogy le tudjam vágni az ágakat, és ne kelljen fölmászni a fára, a létrára.”

Egyelőre tehát a kerti nagytakarításnak, a szerszámkészlet felfrissítésének van itt az ideje, és csak óvatosan lehet a növényzethez nyúlni.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
“Sokan vannak most már kint, próbálgatják legalábbis a lehetőséget arra, hogy metszési munkákat végezzenek, de nagyon mély a talaj még, úgyhogy ilyenkor még nem ajánlott. Sokan csinálják, de tönkreteszik szerintem a talajt is, meg a földet is. Még egy kicsit várni kell, március közepéig lehet várni a metszésekkel, de addig mindenképpen azért el kell végezni.”

Érezhetően melegszik az idő, néhány napig éjjeli fagyokra sem kell számítani, de a meteorológiai szakember szerint még nem érkezett meg az igazi tavasz.

“Tehát lehet látni, hogy nyugatról keletre most elég nagy a mozgás.”

Egy melegfront érte el Magyarországot, és csak a hét vége felé lesz változás.

Pétervári Tibor - észlelő, Országos Meteorológiai Szolgálat
Az előttünk álló két-három napban enyhe időjárás várható. Ugye felhők között ugyan, de enyhe levegő érkezik nyugat felől fölénk. 10-15 fok lesz a legenyhébb nap, a csütörtök, tehát ott 15 fok közeli lesz a maximum. Aztán pénteken egy hidegfront vonul át, ugye jégtörő Mátyás, az hű lesz önmagához, olyan 5 fok körülire veti vissza a hőmérsékletet, és még szombaton is ez az 5-7 fok lesz a jellemző.”

Az előrejelzés szerint hullámzó, esős időjárás előtt állunk. Vasárnap már újra 10 fok körüli hőmérséklet várható, és jövő héten tovább melegszik az idő. Az ezután következő napokban viszon nem kizárt az újabb lehűlés.