MNB - 2
MNB

Hírek

Éjszakai katasztrófavédelmi gyakorlat

2016. június 24., 17:22

Tehervonat balesetét és klórgáz-szivárgást szimuláltak a szombathelyi tűzoltók a vasútállomáson csütörtökön éjszaka. A gyakorlat során sérülteket is kellett menteni. Az állomány megtapasztalhatta, mit kell tennie éles helyzetben.

Éjszakai katasztrófavédelmi gyakorlat

Tűzoltó- és mentőautók, valamit a katasztrófavédelmi mobil labor is felsorakozott a vasútállomás előtt a csütörtök éjszakai riasztás után. A gyakorlat alaphelyzete szerint éjszakai tolatás közben megsérült egy veszélyesanyagot szállító tehervagon, és klórgáz szabadult ki a tartályokból.

"Kérjük Önöket, hogy minél előbb hagyják el az állomás területét. Az intézkedés ideje alatt vonatok nem indulnak, és nem érkeznek. Köszönjük megértésüket."

A vasúttársaság áramtalanította az állomást, a közlekedés leállt.

Mentés során mindig az emberélet az első: az utasokat kiterelték, majd a vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltók megkeresték a két sérültet, akik a szivárgó klórgáztól lettek rosszul. Mivel a gáz nehezebb a levegőnél, szétterült az aluljáróban, így arrafelé nem vihették a sérülteket. (9:13) A szomszédos vágányokon lévő vonatokon keresztül emelték ki őket, ami nehezítette a mentést. Közben folyamatosan mérték a gáz koncentrációját a levegőben. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és társszervei harmadszor tartottak közös gyakorlatot a GySEV-vel.

Lakatár Gábor - tű. alezredes, kirendeltségvezető, katasztrófavédelmi igazgatóság
"Mivel Szombathelyen és környékén sok a vasúti átkelőhely, csomópont és vasúti szállítás, kialakulhatnak balesetek, amelyek megpróbáltatás elé helyezhetik a tűzoltóállományt. EZzel is a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt."

Az emberek kimenekítését követően a tűzoltók megszüntették a klórszivárgást: speciális anyaggal tömítették el a rést a hordókon, a kiömlött vegyi anyagot felitatták és vízsugárral ártalmatlanították. A gyakorlatban részt vett a Borostyánkő Mentőcsoport is.

Halvax Ágnes - a Borostyánkő Mentőcsoport tagja
"A mi feladatunk a sérültek kimenekítése lesz, ez egyfaja gyakorlat is arra, ha igazik éles helyzetben ez megtörténik, akkor tudjuk, hogy mit kell tennünk. Erre máskor lehetőségünk nem lenne, tehát ez egy nagyon hasznos dolog."

A cél ezúttal is az volt, hogy a szervezetek felkészüljenek a hasonló esetekre, begyakorolják, mi a teendőjük valós helyzetben. A gyakorlat vezetője megfelelőnek minősítette a szimulációt.