Hírek

Együtt szavalt a nemzet

2014. január 22., 19:15

A világ magyar nyelven tanuló iskolásai szerda délelőtt egyszerre, egy időben mondták a Himnuszt. Az eseményt Jordán Tamás, a szombathelyi színház igazgatója vezényelte, internetes kapcsolat segítségével. A “világra szóló” versmondásból, a tervek szerint hagyomány lehet.

Együtt szavalt a nemzet

„Isten, áldd meg a magyart, jókedvvel, bőséggel.”
„Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel.”

Itt, a Bolyai-iskolában 600gyerek gyűlt össze a tornateremben. A technika ördöge közbeszólt, így világhálós kapcsolat nélkül szavaltak a Himnuszból.

“Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel.”

A Reményik-iskolában létrejött az online kapcsolat, így a budajenői általános iskolából jelentkező Jordán Tamást követték a diákok a közös szavalatban.

„Fantasztikus volt, hogy szét vagyunk szóródva ebben a világban, de ettől a verstől egy picit közelebb kerültünk egymáshoz.”
„Hát az együttlét, és ez, hogy így együtt mondjuk a Himnuszt, főleg azt, ez nagyon jó.”

A közös szavalás gondolata szombathelyi: Fűzfa Balázs irodalomtörténész az egyik kitalálója a sokakat egyszerre megmozgató verselésnek.

Fűzfa Balázs – irodalomtörténész
„Azért bizonyos értelemben az internet segítségével mégiscsak világméretű versmondás és hát az internet óriási lehetőségeket ad az ember számára, hiszen mindenféle határokat lebont és a költészet abszolút visszatalál ősi formáihoz, hiszen ez egy közösségi hangzó műfaj.”

A világra szóló verselést - amelyből a tervek szerint hagyomány lehet - Jordán Tamás vezényelte.

Jordán Tamás – Kossuth-díjas színész, rendező
„A költészet napja is hasonlóképpen lesz megünnepelve, aztán ki tudja, hogy még milyen olyan helyzetek vannak, amiben ez méltó dolog: hogy egy nagy ünnep és akkor az ünnepélyes része az, hogy mindenki egy időben, egyszerre mond egy adott verset, ami ahhoz az alkalomhoz illik.”

A Magyar Kultúra Napján közel 100ezer diák szavalt együtt annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.