Hírek

Egyre többen figyelnek a téligumira

2018. november 27., 14:09

Bár Magyarországon még mindig nem kötelező a téligumi, a szakszervizekben úgy látják, egyre több gépjármű tulajdonos tartja fontosnak a biztonságos közlekedést. Legalábbis, ami a gumicserét illeti!

Egyre többen figyelnek a téligumira

Leginkább a lamellás szerkezet, a nagy, mély bordák, amely a havat, meg a vizet hivatott kinyomni maga alól, és anyagban is van különbség, a téli gumi sokkal puhább, mint a nyári azonos körülmények között.

A nyári és a téli gumi különbözőségét mutatja a szakember. A biztonságos közlekedés érdekében fontos az évszaknak megfelelő és 10 évnél fiatalabb abroncs használata.

Naponta 10-15 gumicserét végeznek ebben a szervizben. (16.00) Több mint száz gépjárműnek tárolják itt az abroncsait, azt mondják, a tulajdonosok fele már lecseréltette a nyárit. Nem érdemes megvárni, míg leesik az első hó, a 7 fok alatti hőmérsékleten téli gumival rövidebb a fékút.

Nagy Gyula – ügyvezető, Nagy Autószerviz Kft.
Sokkal stabilabb az autó, előbb meg lehet vele állni, maga az úttartása is sokkal jobb esős, havas időszakban, sőt még jeges úton is. Ausztriában kötelező is november 1-től, büntetnek is érte az osztrákok szeretettel, hogy ha az ügyfél nyári gumival megy Ausztriába.

A szomszédos országban a gumikopást is szigorúbban veszik. Míg nálunk 1,6 mm mélységet még elfogad a jogszabály, Ausztriában legalább 4 mm-esnek kell lennie az abroncsnak.

Fontos az is, hogy a gépjármű fényjelző berendezései tiszták legyenek és jól működjenek. Az ablakmosó tartályba pedig fagyálló kerüljön. A hidegben nagyobb áramerősség kell az indításhoz, ezért az akkumulátor állapotáról is érdemes tájékozódni.

Koós János – autószerelő, Nagy Autószerviz Kft.
A saruk állapotát fontos megnézni, és ha különösebb gond nincs vele, célszerű egy szakszervizes vizsgálat, ahol egy műszerrel kapacitásmérést tudnak végezni. Az 2 perces művelet, és akkor biztosan neki tudunk indulni a télnek.

A havazás már megérkezett és mínuszok is jöhetnek, így nem érdemes tovább halogatni a téli gumi felszereltetését és a gépkocsi téli felkészítését sem.