MNB
MNB - 2

Hírek

Egyre több az allergiás megbetegedés

2017. április 18., 18:06

A pollen mellett ételekre is érzékeny lehet valaki, de akár illatszerek, vegyszerek, tartósítószerek is okozhatnak tünetet. A szakorvos szerint ilyen esetben nem elég vérvizsgálatot csináltatni, a bőrreakciók ellenőrzése biztosabb eredményt mutat.

Egyre több az allergiás megbetegedés

Ételallergia gyanúja esetén több zöldség- és gyümölcsfélére való érzékenységet vizsgálnak, de kimutatható akár a tojássárgája és fehérje, a tej, a sertéshús, a csirkehús, a szója és a lisztkeverékek által kiváltott allergia is.

Bajnok Linda - asszisztens
Az almának … az ételek közül.

Az ételallergia felnőtteknél nem gyakori, inkább kisgyermekekre jellemző az állati eredetű élelmiszerekre adott reakció. Sokszor keresztallergia alakul ki, ami azt jelenti, ha a beteg egy pollenre érzékeny, a hozzá hasonló szerkezetű növékenyre is képes reagálni. Ételallergiás tesztsorral az alapélelmiszerek kivonatát cseppentik a bőrre, így biztosabb eredményt kapnak, mint egy vérvizsgálat során.

Hajdú Krisztina - allergológus, tüdőgyógyász szakorvos
Allergiás betegség igazolása céljából nem szabad csak a véreredményre támaszkodni. Ami a bőrön reakciót okoz, az fog a valóságban is, ott is inkább az erősebb bőrpírt érdemes számba venni. Az úgynevezett kontra-allergének kimutatására tapaszos vizsgálatot alkalmaznak. Kifejezetten bőrön jelentkező elváltozások esetén nézik az illatszerekre, a vegyszerekre, a tartósítószerekre, a színezőanyagokra és a fémekre való érzékenységet is.