Hírek

Egyre nagyobb problémát jelentenek a parlagi galambok

2019. június 20., 13:27

Évente akár 8-szor is költhetnek, mindannyiszor 2-2 fiókával gyarapszik a számuk. Befészkelnek a kéményekbe, ereszcsatornákba, amelyek így működésképtelenné válnak, és a panelházak erkélyein is jól érzik magukat. Ürülékük egészségügyi kockázatot is jelent.

Egyre nagyobb problémát jelentenek a parlagi galambok

Előszeretettel üldögélnek a parlagi galambok ennek az erkélynek a virágtartóján, törzshelyükké vált, ezt mutatja a vastag guanó. Egy ideje nincs mozgás a lakásban, így semmi sem zavarja a madarakat. Annál inkább a többi lakót, nem csak az ürülék látványa, (1.29) hanem egy bomló tetem potyogó darabjai is kerülőre késztetik a járókelőket. (1.03) Ezt a másik erkélyt a tulajdonos hálóval védi a madaraktól. (0.07) Ezen a tízemeletesen a lépcsőház minden ablakába tüskéket telepítettek, így a galambok máshol keresnek helyet maguknak.

Szabó Péterné
Nagyon sokat piszkítanak, az erkélyre odaszállnak, bepiszkítanak, és azt olyan nehéz feltisztítani, ott marad a zsíros ürülék helye. Nagyon nehéz. Nagyon zavar bennünket. 14.37

Galambürülék a járdán, lépcsőn, ablakpárkányon, erkélyen. A házigalamb elvadult alakja a parlagi galamb. Jól alkalmazkodott az ember közelségéhez. A városok hulladéka bőséges táplálékául szolgál, előszeretettel fészkel a lakóházak kéményébe, szellőzőkbe, vagy akár csatornáiba.

"A lakókat, meg az épületkezelőt is zavarta"

A BEM Lakásszövetkezet jelentős összeget fordít évente a megelőzésre. A tetőkre, ablakpárkányokra tüskéket szereltetnek.

Beliznai Pálné – elnök, BEM Lakásszövetkezet
Az ürüléke belemegy a csatornába, jön egy eső, és eldugulnak a csatornák, akkor azt is ki kell tisztítani, tehát ilyen káros hatása is van. A kéményekbe is bemennek. Azokat behálózzuk. De ahány kémény, ahány ház van, elég nagy feladat és pénz is. 17.55

Évente akár 8-szor is költhet, így számuk az utóbbi években megtöbbszöröződött. Fokozott jelenlétük egészségügyi kockázatot is jelent.

Gyurácz József – tanszékvezető, ELTE SEK
Elsősorban az ürülékükben megtelepedő gomba, baktérium vagy vírusok lehetnek ezek, ezek okozhatnak az emberek körében is megbetegedéseket, például az influenzához hasonló papagájkór – bár nem túlságosan gyakori, de előfordulhat, és különösen a száraz ürülék belégzésével kerülhetnek ezek a kórokozók az emberi szervezetbe. 20.58

A szakember szerint a legjobb védekezés a megelőzés. Bár a parlagi galamb nem védett, fészkét csak akkor távolítsuk el, ha már kirepültek belőle a fiókák.