Hírek

Egyházmegyei Karitász Találkozó

2010. november 22., 14:01
Árvíz, jégverés vörösiszapömlés – 2010 a katasztrófák éve volt, emiatt folyamatosan nagy szükség volt a karitaszosok önkéntes munkájára. A karitasz védőszentjének, Szent Erzsébet neve napján tartották az Egyházmegyei Karitász Találkozóját, ahol elismeréseket adtak át azoknak, akik napi munkájuk mellett önzetlenül segítettek a bajba jutottaknak. Az ünnepségen a karitasz önkéntes képzés diplomaosztóját is megtartották.
Egyházmegyei Karitász Találkozó


Segélyosztás a Szent Márton plébánián. Hosszú sor kígyózik, élelmiszerekért állnak sorba a rászorulók. Geosits Antalné, vagy ahogy mindenki ismeri GeoKati,  a Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz újjászerveződése óta, azaz 19 éve karitaszos. A hétvégi találkozón többek között az ő segítő munkáját is Szent Erzsébet rózsájával ismerték el.

Geosits Antalné
"Én a családból hoztam a karitatív tevékenységet. Mi 10-en ültünk az asztalnál, de ha valaki szegény jött, az is kapott belőle. Azt hiszem, amíg élet, ez így marad. Most jelent pillanatban a Szent Márton Családsegítő Központot vezetem."

Szent Erzsébet ünnepén 5 éve jutalmazzák a kiemelkedő munkát végző karitaszosokat. Idén nem volt könnyű a választás, hiszen nagyon sokan nagyon sokat dolgoztak. Az ország keleti felében az árvíz sújtotta területen, az Őrségben a jégverés miatt tető nélkül maradtakat, és az októberi ipari katasztrófa károsultjait segítették a szombathelyi Egyházmegyei Karitasz munkatársai és önkéntesei. Gyűjtötték az adományokat, és lelki támaszt is nyújtottak.

Tuczainé Régvári Marietta - vezető, Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz
"Mi mindig összeszámoljuk, hogy mekkora érték van a kamionokban dobozokban és zsákokban, de soha nem számoljuk össze, hogy hány munkaórát ajánlott fel az önkéntes a rendes napi munkája után, vagy vasárnap. És ez ennek a munkának az értéke."

Az egyházmegyében közel 800 önkéntes, zömében nők segítik a bajba jutottakat férfias helytállással. Idén 30-an végezték el az OKJ-s önkéntes képzést, erről szóló diplomájukat a karitasz találkozón vehették át. A Szent Erzsébet napi ünnepségen nem csak a karitaszosok munkáját ismerték el, hanem azokét a vállalkozókét is, akik szintén részt vettek az önkéntes segítségnyújtásban.