Hírek

Egyeztetésre hívta az önkormányzat a nagykereskedelmi láncok képviselőit

2020. augusztus 06., 14:37

A Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! köztisztasági programnak fontos része a városszéli bevásárlóközpontok környezetének rendezettsége, erről folytattak megbeszélést a Városházán. A találkozó jó tapasztalatokkal zárult, mindkét fél nyitott az együttműködésre.

Egyeztetésre hívta az önkormányzat a nagykereskedelmi láncok képviselőit

A szél sok hulladékot elsodor a bevásárlóközpontok parkolóiból, ami a füves részeken, sövényen, fákon fennakad, és rontja a városképet, ezt látják először a Szombathelyre érkezők. Ezek a parkolók közforgalom előtt megnyitott magánterületek, tisztaságukért nem az önkormányzat felel. Júniusban fogadta el a közgyűlés a Vigyázzunk Együtt Szombathelyre! köztisztasági programot, amelynek egyik eleme, hogy a nagyobb üzletek körüli zöldterületek tisztábbak és rendezettebbek legyenek. Horváth Soma alpolgármester, Szuhai Viktor tanácsnok és Kelemen Krisztián, a bűnmegelőzési bizottság elnöke egyeztetett a nagykereskedelmi láncok képviselőivel a témában. A meghívottak tájékoztatást adtak arról, milyen gyakran végzik a parkolók, járdák takarítását. Jellemzően külső céggel dolgoztatnak.

"A parkoló kukák ürítése napi feladatuk, a járdák környékének három méteres távolságon belül szintén napi szintű feladat, a parkolót heti kétszer kompletten ki kell, hogy takarítsák."

A vásárlói szemetelést nagyjából kordában tudják tartani, de lakossági hulladékot nem szeretnének gyűjteni - mondták el. Épp azért kisméretűek a kukák, hogy zsákos szemetet ne lehessen bennük elhelyezni.

"Az az elvárás, hogy a saját vásárlóink által keletkezett hulladékot össze kell szedni, ahogy a rendelet mondja, három méteren belül, de értelemszerűen ha kijjebb fújja a szél, azt is össze kell szedni."

Elhangzott, hogy a koronavírus-járvány óta megnőtt a szemét mennyisége a parkolókban, sokan eldobálják ugyanis a maszkokat, gumikesztyűket, amit a szél tovasodor. Sok gondot okoznak a varjak is: széttúrják a szemeteseket, és kiszedik belőle, ami ehető. A megbeszélés pozitív tapasztalatokkal zárult, az áruházláncok nyitottak az együttműködésre.

Horváth Soma - alpolgármester
"Ők maguk is észlelik azt, hogy a szemléletformáláshoz eszközöket is tegyünk. Többen jelezték, hogy a saját területeiken növelik a szemét szedését, a szemetesek leürítését, azok bővítését, ez egy pozitív dolog."

Volt, aki jelezte, hogy a város parkjainak takarításában, térbútorok elhelyezésében is segítene az önkormányzatnak. Az egyeztetések folytatódnak, többek között a gyorséttermekkel is felveszik a kapcsolatot.