MNB - 2
MNB

Hírek

Egy év alatt a pénztárcákon is érezhető szinten változtak az élelmiszerárak

2020. november 18., 17:42

Híradónk utánajárt, mit tapasztalnak a drágulásból a kereskedők és a vásárlók.

 

Egy év alatt a pénztárcákon is érezhető szinten változtak az élelmiszerárak

A KSH adatai szerint a gazdasági visszaesés ellenére a fogyasztói árak az idei év első tíz hónapjában 3,5 százalékkal emelkedtek - ami szinte megegyezik a 2019-es 3,4 százalékos forintgyengüléssel.

Cseri József - alelnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
“Elég összetett kép egész egyszerűen azon okból kifolyólag, mert a gazdaság nem egészséges keretek között működik, ami egyidejűleg azt jelenti, hogy egyes termékek vonatkozásában, különösen az élelmiszerek illetve a napi létszükségleti cikkek tekintetében az inflációt messze meghaladó mértékű áremelkedés tapasztalható. A gazdaság szempontjából egyébként egy egészséges mértékű infláció mindig indokolt.”

Míg például a burgonya vagy az üzemanyag olcsóbb volt októberben, mint egy éve, addig a hústermékek, a pékáruk, a szeszesitalok sokkal többe kerülnek, és a zöldségek, gyümölcsök is átlagosan majdnem 16 százalékkal drágábbak.

Ezt tapasztaltalják a pénteki Herényi Heti Piac látogatói is szokásos bevásárlásaikon.

Molnár Tibor
“Az árakat még ennél többnek is érzem az emelést tehát nem csak a 16-ra, hanem a gyümölcsöknék 30-40 százalékra.”

Sokak szerint az sem mindegy, hol és kitől vásárolunk.

Kovács Katalin
“A zöldség-gyümölcs az igen, főleg így a nagy élelmiszerláncoknál, bár én inkább a piacon vásárolok mert úgy gondolom, hogy a kistermelőktől kedvezőbben hozzá lehet jutni és még jobb minőségű is az árú sokszor.”

Balogh Ferenc méhész szerint a méz is a dráguló termékek közé tartozik.

Balogh Ferenc – méhész őstermelő
“Idén nagyon kevés méz lett az országban, nagyon gyenge volt az akácméz termelése is az idei évben, úgyhogy emiatt elég magasak a mézárak. De még mindig a méhészektől és a termelőktől érdemes vásárolni, mert ők jóval olcsóbban tudják adni, mint az áruházláncok.”

A piacon megvásárolt méz 20 százalékkal, több száz forinttal is olcsóbb lehet a szupermarketekben kaphatónál. Akár a boltból, akár a piacról, a drágulás ellenére is egyre többen vásárolnak mézet, ami erősíti az immunrendszert.