MNB - 2
MNB

Hírek

Egy elfeledett szombathelyi feltaláló: Musits Zsigmond

2019. január 03., 14:22

Musits Zsigmondról szól a Vas vármegye műszaki nagyjai sorozat 3. kötete, amely a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg. A csaknem elfeledett szombathelyi feltalálóról szóló könyvet az ŐrvidékHáz Irodalmi Műhely programjában mutatták be.

Egy elfeledett szombathelyi feltaláló: Musits Zsigmond

Hollán Ernő hadmérnök és Almásy László földrajzi felfedező után Musits Zsigmond feltalálóról írt könyvet Nemes József, a Savaria Egyetemi Központ oktatója. A Csákányban született, Szombathelyen távírótisztként dolgozó Musits Zsigmond újítása volt például a postatechnológiában a központi telepes vezetékes telefon, készített betörésjelző készüléket, és az 1880-as évektől több más találmányát is szabadalmaztatta az USA-ban, Svájcban, Londonban és Bécsben.

Nemes József egyetemi docens, szerző
Ő a vezeték nélküli telefonnal vált ismertté abban az időszakban, ezen persze nem a mai mobiltelefont kell érteni, hanem egy olyan telefont, ami nem a levegőben terjedő nagyfrekvenciás hullámokat használta ki az információtovábbítás módszerének, hanem a föld vezetőképességét használta ki 01:11

Bár Musits Zsigmond konkrét találmányai nem terjedtek el széles körben, az ezekben alkalmazott megoldásokra még évtizedek múlva is hivatkoztak a szakemberek. Tevékenységét a mérnöki kamara is igyekszik népszerűsíteni.

Nádor István elnök, Vas Megyei Mérnöki Kamara
Azt gondolom, hogy egy egészséges lokálpatriotizmust egy ilyen sorozat táplál bennünk, és erre igen nagy szükség is van, az meg külön öröm természetesen nekünk, hogy ezt műszaki, mérnöki ismeretek terén is megtesszük. 16:03

A város méltó módon vitte tovább a feltaláló Musits Zsigmond örökségét, hiszen 1989-ben itt avatták fel az ország első digitális telefonközpontját - mondta a könyvbemutatón Takátsné Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok bizottságának elnöke, majd hozzátette: innovatív, nemzetközi piacokat megcélzó vállalkozások létrehozására ma is nagy szükség van.