Hírek

Egészség? Megéri!

2018. április 17., 15:39

Az egészség nem kérdés, hogy megéri – ez a szlogenje annak a vetélkedőnek, amelyet harmadik alkalommal szerveztek meg 10. osztályosok számára. A szakemberek úgy állították össze a feladatokat, hogy azok az adott életkori problémákra reagálnak játékos formában.

Egészség? Megéri!

„A szombathelyi Deák Ferenc utca 44-es szám alatt közúti baleset történt, ahol egy biciklist gázoltak el.”

Ez volt az egyik állomása az Egészség? - Megéri! című műveltségi vetélkedőnek, amelyet harmadik alkalommal szerveztek középiskolásoknak. A diákoknak nemcsak gyakorlatban, hanem totók kitöltésével elméletben is bizonyítaniuk kellett tudásukat.

Szabó Virág - mentőápoló-tanuló
„Az egyik a mentésirányításról szól, a másik pedig magának az OMSZ munkájáról. Mindkettőben tíz-tíz kérdés van, és akkor 8-8 fős csapatokat kettő felé veszik, 4 ember tölti, 4 ember pedig ellátja a sérültet.”

Különböző ügyességi feladatok, játékos sportversenyek színesítették a programot, volt kirakó, motorszimulátor megismerkedhettek a fiatalok a legális és illegális drogokkal, és még verset is írtak az egészségről.

Kovács Bene – tanuló, Puskás – iskola
„A fiataloknak írtuk a verset. Minden benne van az egészséggel kapcsolatban: mit nem szabad csinálni, mit szabad csinálni, mi fontos az életben igazán, igazából ennyi volt a feladat”

A vetélkedő része annak az átfogó egészségnevelési programsorozatnak, amelyet a város óvodásai, általános és középiskolásai számára dolgozott ki a védőnői szolgálat. Célja, hogy a fiatalok mindennapjaiba beépüljön az egészségtudatos magatartás.

Szákovics-Varga Ildikó – szakmai vezető, Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények GESZ
„Próbáltuk úgy összeállítani ezt a 13 feladathelyszínt, amin végig kell menni, helyszínenként 15 perc munkaidőt kapnak, hogy érdekes legyen, ne a szokványos, iskolai számonkérés, stresszes dolgok legyenek, hanem játékos formában megmozgatja őket, a fantáziájukat, érdekes eszközöket hoztunk ki”

A rendezvényre 12 iskola csapata nevezett. A legügyesebbeknek több témában kellett tájékozottnak lenniük: a feladatok érintették a baleset- és bűnmegelőzés, a közlekedésbiztonság, az internethasználat, az egészséges táplálkozás és a fogamzásgátlás témakörét is.