Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

E-recept

Adásban volt: 2019. január 10.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az eredeti tervekkel ellentétben ebben az évben még biztosan nem szűnnek meg a papíralapú vények. Bár az orvosok már egy éve elektronikus receptet írnak, a betegnek kötelesek úgynevezett felírási igazolást adni. Erre a patikában van szükségünk, ha nem a saját gyógyszerünket akarjuk kiváltani.

2017 novembere óta használják az orvosok az elektronikus egészségügyi szolgáltató teret: ide töltik fel a betegekkel kapcsolatos dokumentumokat, a zárójelentéseket, ambuláns lapokat, laborleleteket. Ebben a rendszerben írja meg az orvos az elektronikus receptet is. Mivel ez a patikákban is hozzáférhető, nem szükséges papírvényt magunkkal vinni. Személyi igazolvánnyal és TAJ-kártyával, vagy e-személyivel bárhol kiválthatjuk a gyógyszerünket. Az elektronikus receptet nem tudjuk elveszíteni és akkor is jó szolgálatot tesz, ha például elutazunk és elfelejtjük magunkkal vinni a piruláinkat.

ifj. Prugberger László háziorvos
fel tud hívni minket itt a rendelőben, mi felküldjük a felhőbe az ő receptjét, és akár Debrecenben be tud menni a patikába, megmondja, hogy én vagyok XY, a háziorvosom felküldte nekem ezt a receptet, ki szeretném váltani, és ő ott kiváltja. 09:38

Fontos tudni, hogy az elektronikus recept mellett az orvos köteles egy felírási igazolást is kiállítani, amely csaknem teljesen olyan, mint egy hagyományos vény.

Amelyik vényen itt szerepel ez a harmadik vonalkód, azt onnan tudjuk, hogy az már e-recept.10:49

Ezt a 3 vonalkódos papírt kell magunkkal vinnünk a patikába, ha hozzátartozó vagy ismerős gyógyszeréért megyünk. Ilyenkor nem elegendő egy aláírás vagy a beteg személyi igazolványa.

Németh Elvira szakgyógyszerész, gyógyszertár-vezető
Ha hozzátartozó gyógyszereit szeretnénk elvinni, akkor ez sajnos nem működik, csak vényre, felírási igazolásra tudjuk kiadni, hiába hoz meghatalmazást, akkor sem működik a dolog, vagy a betegnek, vagy a beteg részére felírt vénynek, felírási igazolásnak itt kell lennie. 13:08

Ebben a patikában csak 1-2 alkalommal fordult elő, hogy nem tudták kiadni a kért gyógyszert, mert a hozzátartozónál nem volt felírási igazolás. A minisztérium tervei szerint jövőre már kizárólag elektronikus recepteket írnak az orvosok, ám ehhez zavartalan internethozáférésre és a szoftver további fejlesztésére van szükség.

2019. január 10.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében