Hírek

E-recept - fél év múlva megszűnik a papír vény

2020. január 10., 14:09

Június 30-ától megszűnik a felírási igazolás, ami azt jelenti, hogy júliustól semmilyen papír alapú receptet nem kapunk kézhez az orvosnál. Ennek a feltétele azonban az, hogy az ESZT, azaz az Elektronikus Szolgáltató Tér mindig elérhető legyen.

E-recept - fél év múlva megszűnik a papír vény

Január 6-án egy teljes napig elérhetetlen volt az elektronikus egészségügyi szolgáltató tér, vagyis az a felület, ahova az orvosok az elektronikus recepteket töltik fel. Márpedig január 1-jétől hivatalosan már csak ez alapján adhatják ki a gyógyszereket a patikákban, az orvostól kapott felírási igazolással nem.

Binóné  Erika - gyógyszertár-vezető, Rókus Patika
“Tehát hiába van felírási igazolás, ha nem működik a tér, nem tudunk a betegnek gógyszert adni. Ez most ilyen nagy gond volt, országosan ez így volt. Hát most úgy oldottuk meg, hogy jogszabályellenesen

Azóta végeztek a karbantartással, a rendszer helyreállt. Elektronikus receptet 2007 vége óta írnak az orvosok.  Az e-recept lehetővé teszi, hogy vény nélkül is kiválthatók legyenek a gyógyszerek, személyi igazolvány és TAJ-kártya segítségével. A betegek többsége elégedett az új lehetőséggel.

Jakab Józsefné
“Előfordult ilyen, kábé két hete. Szükségem volt a szemcseppre, amit rendszeresen használok és megkaptam, minden további nélkül. És jó volt és nem maradt ki, rendszeresen tudtam csepegtetni, utána meg természetesen megsemmisítettem a receptet.”

Az elektronikus térhez a háziorvosok is csatlakoztak. A rendszernek köszönhetően egyszerre áttekinthető a beteg kórtörténete és korábban szedett gyógyszerei is.

Legli Veronika - háziorvos, Jáki úti rendelő
“Mi nagyon örülünk a rendszernek, rengeteg olyan információhoz direktbe jutunk hozzá, rendkívül gyorsan, amihez azelőtt mindig a beteg segítségét és a papír alapú zárójelentéseket, ambulánslapokat kellett igénybe venni.”

Érdemes tudni, hogy az év elejétől az orvos már nem köteles felírási igazolást írni, csak ha a beteg ezt kéri. Erre nemcsak akkor lehet szükségünk, ha tudni szeretnénk, mit és milyen adagolásban kell szednünk vagy meddig érvényes a receptünk, hanem akkor is, ha hozzátartozónknak akarunk gyógyszert kiváltani. Ennek másik módja, ha beteg rokonunk meghatalmazását előzetesen valamelyik kormányablakban rögzítették az elektronikus egészségügyi térben.

A legutóbbi módosítás szerint június 30-áig kérhetjük az e-receptek papír alapú felírását, de azt követően semmilyen papírt nem kapunk kézhez. Ennek a feltétele azonban az, hogy az Elektronikus Szolgáltató Tér tíz percre se álljon le.