Hírek

Drónokat mutattak be a NÉBIH Növényfajta-kísérleti Állomásán

2019. május 10., 16:07

A korszerű eszközöket az agrárgazdaságban lehetne használni permetezésre, de akár kapszulák kiszórására is - ha az aktuális jogszabályok ezt lehetővé tennék. Az innovációról, a környzetkímélő eljárásokról tájékoztatták a szakemberek az érdeklődőket.

Drónokat mutattak be a NÉBIH Növényfajta-kísérleti Állomásán

Ennek a nagy drónnak a működése érdekelte legjobban az agrárszakembereket, akik korszerű eszközökkel ismerkedtek. A NÉBIH Növényfajta-kísérleti Állomásán mutatta meg a gép tulajdonosa, hogy mit tud az eszköz.

Udvarhelyi Csaba - ügyvezető igazgató, Drone Agro Kft.
“Kapacitását tekintve ez egy tíz literes drón, ezt a tíz litert körülbelül egy, 1,2 hektárt képes lekezelni ezzel a tíz literrel, ezt bruttó tíz perc alatt repüli le.”

130-an vettek részt a drón-napon, még az ország keleti megyéiből is érkeztek résztvevők. A rendezvény előadásain a szabályozott csepp-kezelésről, a csökkenő környzeti terhelésről is szó esett.

Vajkovits Balázs - területi szaktanácsadó, BASF Hungária Kft.
“Mi itt a nyugati határszélen nagyon jóban vagyunk az osztrák agrárkamarával és növényvédő kamarával, és rendszeresen meghívjuk őket a mi előadásainkra, és lehetőség szerint engedjük őket előadni is, hogy ők hol tartanak, és nagyon jó helyen, mind a biológiai védekezésben, mind a drónok kapcsán nagyon jó helyen tartanak már ők, ellenben velünk.”

A permetező, illetve kapszulát kiszóró drónokat a jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon nem lehetne használni - a növényvédelmi mérnököknek és a gazdáknak mégis van tapasztalata ezek hatékonyságáról. A drónokat Jász-Nagykun-Szolnok megyében kísérleti célokra használják.

Ladányi Sándor - ügyvezető igazgató, LASA Agrokultúra Kft.
“Egyedi lehetőségeket kínál, és még nem beszéltünk róla, hogy olyan elképesztően kedvező áron, tehát költségeiben ez töredéke egy hagyományos technológiának, ami ha az összes szempontjait sorra vesszük, akkor egyszerűen lehetetlen kihagyni, nincs alternatívája.”

A drón-napon való rsézvételért kredit pontokat kaphattak a szakemberek.