Hírek

Drogprevenció és Slam Poetry

2020. július 30., 15:08

Miként látnak bennünket mások, mi marad meg bennünk azokból, akikkel naponta találkozunk? - egyszerű és mégis bonyolult kérdéseket boncolgattak a fiatalok az Agora Sportház kerthelyiségében.

Drogprevenció és Slam Poetry

Akkoriban bántották a vörös szeplősöket, akik ma fotómodellek, a zenesulisokat, akik ma bandákban játszanak, a strébereket, akik ma vezérigazgatók, vagy engem, aki … meg engem. Meg fókának csúfoltak. 17.10

Miként látnak bennünket mások, mi marad meg bennünk azokból, akikkel naponta találkozunk? - egyszerű és mégis bonyolult kérdéseket boncolgattak a fiatalok az Agora Sportház kerthelyiségében.

Mészáros Péter
„Olyan témákat feszegetünk, például a magány, vagy a depresszió, ami ugródeszka lehet, és el tudja vinni az embereket rossz irányba. Ez az evidens irány, a másik irány pedig a prevenció, ha eljövünk egy közösségbe, ha érezzük, hogy tartozunk valahová, ha hallgathatunk olyan embereket, akik a mi problémánkról beszélnek a színpadon, És érezzük: ja, nem vagyok egyedül!”

A közkedvelt slam poetry műfaj ismert művelőinek Félkövérdőlt címet viselő műsora a kulturális központ drogprevenciós programsorozatának részeként a város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának támogatásával érkezett Szombathelyre.

Kelemen Krisztián – elnök, Kábítószerügyi Egyeztető Fórum
„Ebben a műsorban a fiatalok őszintén beszélhetnek az érzéseikről, a külső hatásokról, amik érik őket, beleértve például a droggal való találkozást is. Nagyon fontos az, hogy a fiataloknak alternatívát nyújtsunk önkormányzati szinten is különböző programokkal, különböző lehetőségekkel.”

Szombathelyen 2012-től működik az előadói költészetet művelők csoportja, a Savaria Slam Poetry tucatnyi állandó taggal: hetente találkoznak, havonta fel is lépnek középiskolákban, az egyetemen.

Székely Zoárd – tag, Savaria Slam Poetry
„Minden hónapban vannak klubversenyeink és témarendezvényeink, illetve kéthavonta vannak workshop eseményeink. Ezek ilyen beszélgetős estek, szövegíró tanfolyam, így is lehetne nevezni.”

A szombathelyi csoportnak három éve az Agora Szombathelyi Kulturális Központ ad helyet.

Bali Krisztina – programszervező, Agora Szombathelyi Kulturális Központ
„A háttérből támogatjuk őket, de mindent a fiatalokra bízunk. Ők tudják, mi az a közeg, ami számukra élményt nyújt.”

Mészáros Péter és Bárány Bence több országos és Európa slam poetry bajnokság díjazottjai. Félkövérdőlt című előadásukat Szombathelyen is „teltház” előtt tartották.