MNB - 2
MNB

Hírek

Don Bosco Ünnep

2012. január 30., 18:00

Január utolsó napjaiban a világ minden szalézi házában és intézményében megemlékeznek a rend alapítójáról, Bosco Szent Jánosról, aki a gyermekekért végzett áldozatos munkát. A hétvégén Szombathely volt a Magyar Szalézi Tartomány  központi ünnepségének helyszíne.

Don Bosco Ünnep

A szaléziak szombathelyi letelepítését Ambrózy Teréz bárónő 1920-ban kezdeményezte.Terve egy fiúinternátus létesítése volt a szegény gyermekek számára - szalézi szerzetesek felügyeletével. Majd egy évtizeddel később megépült a tanoncotthon és a rendház is, 1938-ban pedig már a Szent Kvirin templomot is felszentelték a városban.

A szerzetesközösség történetét egy szórakoztató színdarabban mutatták be a tartományi ünnepen.

Csány Péter - igazgató-plébános, Szalézi Plébánia és Rendház
"Érdekes, hogy ide telepítettek minket a város szélére. Azt mondta a város, hogy ez a terület még nincs bemisszionáálva, sok a szegény, zűrös család. Azt hiszem most is jó helyen vagyunk itt."

A szalézi oratórium programjait napi rendszerességgel látogatják a fiatalok.

Pup Ádám
"A közösségi hovatartozást Don Bosco szellemében, a hitet is ez a közösség adja sok fiatalnak. Van egy erő, ami összeköt minket."

Most mindössze 40 szalézi szerzetes van Magyarországon, de a rend munkatársai hét intézményt működtetnek. Kiemelt feladatuknak ma is az ifjúság támogatását tartják.

Havasi József - korábbi tartományfőnök
"Fiatalokkal csak úgy leht foglalkozni, ha vidámságot viszünk bele. Don Bosco azt mondta: Szeretni kell, amit a fiatalok szeretnek."

Az ünnepség keretében felvatatták Ádám László szalézi szerzetes, egykori tartományfőnök eméktábláját is.