Hírek

Domonkos szentek otthona

2017. november 20., 16:34

Domonkos szentek otthona címmel nyílt kiállítás Szombathelyen a Szent Márton Látogatóközpontban, amely évszázadokig a domonkosok rendháza volt. A kiállított festmények, szobrok és zászlók a 80-as években kerültek elő, és most, helyreállításuk után újra az épület falait díszítik.

Domonkos szentek otthona

A 17. század közepétől a domonkosok otthona volt a Szent Márton-templom és a mellette álló kolostorépület. Évszázadokon át a folyosót és az oltárokat díszítették ezek a képek. 1950-ben, a rend feloszlatásakor azonban kidobálták őket, és csak a 80-as évek végén, a templomi ásatások idején kerültek elő, sérülten. A legrosszabb állapotban éppen a kolostort létrehozó Batthyány Erzsébetet ábrázoló festményt találták meg a toronylépcső alatt.

Marosfalvi Antal festőművész-restaurátor
Egy ilyen nedves, mállott vakolatban állt, és a képnek az alsó része teljesen elszíntelenedett, téglákkal volt átszakítva a képnek a vászna, ez volt az első abból a 14-ből, amit aztán éveken keresztül a Szombathelyi Képtár restaurátor műhelyében rendbe hozhattam.

Az előkerült képek közül a legértékesebbek a 17. században készült, domonkos szenteket megörökítő egész alakos festmények, így például a rendalapító Domonkos és Árpád-házi Margit portréja.

Zsámbéky Monika művészettörténész
Egy 5 domonkos szentet bemutató sorozat így megmaradt, ezek valószínűleg a  földszinti kolostorfolyosón voltak, és érdekesség az is, hogy tudjuk, ki festette ezeket, mert szignálta a képeit, egy Szallay Vince nevű domonkos fráter 1678-ban.

A képek között vannak szószéket díszítő festmények a 19. századból, két oldalukon festett zászlók, és a rendhez kötődő céhek jelképeit megörökítő alkotások, de néhány szerzetesi szobrot is kiállítottak. A festmények a tervek szerint végleges helyükre találtak itt.