Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Digitális Bíróság

Adásban volt: 2018. december 4.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Jön az e-akta, működik már a beszédfelismerő rendszer, lehetőség van a bíróságok és a büntetés-végrehajtási intézetek között kialakított hálózaton keresztül a távmeghallgatásra. Számos már megvalósult, valamint a közeljövőben tervezett fejlesztésről is beszámoltak a Digitális Bíróság program szombathelyi nyílt napján.

Szeretettel köszöntöm a Büntetés-végrehajtási Intézet képviselőit innen a Szombathelyi Törvényszék tárgyalóterméből.

A már működő távmeghallgató rendszert ismerhették meg az érdeklődők a Szombathelyi Törvényszék digitális nyílt napján. A nagy méretű kivetítők, mikrofonok és négy, köztük például dokumentumkamera is a tárgyalóterem berendezései közé tartoznak. A büntetés-végrehajtási intézetekben 39, a bíróságokon pedig 72 ilyen végpontot alakítottak ki az országban. Így gyorsabb, költségtakarékosabb és biztonságosabb lehet az igazságszolgáltatás, hiszen a veszélyes bűnözőket nem kell szállítani, és a tanúknak sem kell utazniuk.

Péter Zoltán – főosztályvezető-helyettes, Országos Bírósági Hivatal
Gyakran felmerül az a kérdés, hogy ilyenkor a meghallgatott személy nincs egy tárgyalóteremben, nincs egy helyiségben az őt meghallgató bíróval, de a kameraképek olyan éles képet adnak, hogy gyakorlatilag olyan, mintha ténylegesen itt tartózkodna a tárgyaló teremben. tehát a közvetlenség elve semmilyen módon nem sérül. 2.12

A mintegy 2,5 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló Digitális Bíróság program keretében létrejön az úgynevezett e-akta.

Andor Szabolcs – elnök, Szombathelyi Törvényszék
Lehetővé teszi mind a bírók számára, hogy az iratokat bármikor tudják tanulmányozni, felkészülni, de még fontosabbnak gondolom, hogy az állampolgárok ingyenesen, 0-24 órában az otthonukból is tudják az iratokat tanulmányozni. Emellett könnyítés lesz az, hogy szinte valamennyi közhiteles nyilvántartással automatikus lesz a bíróság kapcsolata.

A fejlesztéseknek köszönhetően mobil számítógépet kapnak Szombathelyi Törvényszék bírái, valamint megújul az informatikai géppark 300 munkaállomása. A Digitális Bíróság program hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a munkát – hangzott el a nyílt napon, ahol a megye kormánybiztosa a közigazgatás megújításáról is beszélt. A rendezvény ideje alatt a törvényszék előtt parkoló kormányablak-busz is fogadta az ügyfeleket.

2018. december 04.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében