Hírek

Diáktanácsadó - pszichológus és mentortanár is segíti a hallgatókat a zökkenőmentes tanulásban

2021. április 28., 14:02

2018-ban az egyetemi tanulmányaikat kezdő hallgatók számára indította elsősorban az ELTE Informatikai Kara Szombathelyen a Diáktanácsadó Központot, amelyben szükség esetén pszichológus is segíti a a diákokat problémáik megoldásában. Tavaly szeptembertől pedig már mentortanár is rendelkezésre áll.

 

Diáktanácsadó - pszichológus és mentortanár is segíti a hallgatókat a zökkenőmentes tanulásban

Rawad három éve érkezett Libanonból Szombathelyre, a gépészmérnök angol nyelvű képzés hallgatója kollégista. Utoljára két éve utazott haza.

Rawad Zeineddine - gépészmérnök hallgató, ELTE Szombathely
„Külföldi hallgatóként ez a pandémiás helyzet mindannyiunknak új kihívást jelentett. A professzoraink az egyetemen mindent megtettek azért, hogy az online oktatás zökkenőmentes legyen. A mentorprogram pedig nagyon sokat segített abban, hogy a ránk szakadt extra idővel, amit most otthon töltünk, mit kezdjünk, jobb legyen az időbeosztásunk.”

Új közegben, új információkat befogadni önmagában sem egyszerű, a pandémia miatt szükségessé vált digitális oktatás pedig további, korábban ismeretlen feladatokat állít az egyetemi hallgatók és oktatók elé.

Bak Árpád – mentor oktató, ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet
„A hallgatók számára új élmény az online oktatás, illetve a mentoroktatói rendszer is egy új élmény, hiszen itt nem oktatói pozícióban van tulajdonképpen, hanem egy olyan mentorként jelenek meg, aki azt segíti, hogy informális kommunikáció, beszélgetés zajlik, teret adhatunk olyan problémáknak, gondolatoknak, ami egy hagyományos egyetemi óra keretébe nem fér bele.”

A mentor-tanár tavaly szeptembertől segít hallgatóknak és oktatóknak egyaránt. A Diáktanácsadó Központtól pedig már harmadik éve kaphatnak támogatást a szombathelyi gépészmérnök képzést választók.

Agg Martin – ELTE HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnöke
„A hallgatóknak most elsősorban abban kell segítséget nyújtanunk, hogy tudjanak 100 %-osan koncentrálni azokra a tevékenységekre, amelyeket tőlük az egyetem megkövetel. Ez nagyon nehéz, hiszen most ők otthoni környezetben vannak, ahol általában szórakozni szoktak. Nehéz magukat is rávenni arra, hogy ténylegesen koncentrálni tudjanak a szórakozási környezetben.”

Az ELTE Informatikai Kara ingyenesen biztosítja hallgatói számára a szakértő segítséget.

Gogibedasvili Anna – diáktanácsadó-pszichológus
„Azt nem tudom mondani, hogy többen veszik igénybe a szolgáltatást, mint előtte, de azért van egy kis váltás, hogy milyen jellegű problémákkal keresnek meg minket, vagy ha bejelentkeznek valamivel, akkor nagyon sok más is előjön, ami például a bezártsággal függ össze. A társas izoláció és az ezzel járó szorongások.”

Egyre több felsőoktatási intézmény biztosítja hallgatói számára az ingyenes pszichológusi szolgáltatást. A szombathelyi Diáktanácsadó Központhoz egyaránt fordulhatnak magánéleti és egyetemi tanulmányaikkal összefüggő kérdéseikkel, problémáikkal.