Hírek

Diák vagyok, nem rabszolga!

2012. szeptember 21., 15:25

"A Jobbik a diákmunkával kapcsolatos visszaélések ellen" címmel tartott sajtótájékoztatót Takács Adrián, a párt megyei ifjúsági szervezője. A Jobbik országos kampányt indít, szórólapokon hívja fel az érintettek figyelmét a problémára.

Diák vagyok, nem rabszolga!

Országosan mintegy kétszázezer diák vállal munkát tanulmányi ideje alatt, Vas megyében is jelentős a számuk - mondta Takács Adrián és hozzátette: a tanulók gyakran nincsenek tisztában saját jogaikkal, ezért fordulhat elő, hogy például a megállapodástól eltérően kevesebb bért, juttatást kapnak vagy megaláztatások érik őket.

"Véleményem szerint ezek a fiatalok kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel költségeik finanszírozására, szüleik támogatására más lehetőségük nincsen."

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának honlapján anonim bejelentést tehetnek a panaszosok, aminek kivizsgálásáb a hatóságokat is bevonják. Ugyanakkor kidolgoztak egy intézkedési javaslatcsomagot, amely jogsegélyszolgálat létrehozását bízná a Nemzeti Munkaügyi Hivatalra. Emellett egységes rendszerbe rögzítenék a munkaszerődések feltételeit. Továbbá szeretnék elérni, hogy a diákok osztályfőnöki órákon felvilágosítást kapjanak munkavállalói jogaikról, illetve a leggyakrabban előforduló visszaélésekről.