MNB - 2
MNB

Hírek

Csütörtökön tartja idei utolsó ülését a szombathelyi képviselő-testület

2012. december 12., 17:45

A közgyűlés napirendjei között a jövő évi költségvetés előkészítése és több, iskolai, közigazgatási átszervezéssel kapcsolatos téma szerepel. A tanácskozást ezúttal  is élőben sugározzuk internetes oldalunkon.

Csütörtökön tartja idei utolsó ülését a szombathelyi képviselő-testület

Idei utolsó ülésükön 27 napirendi pontot tárgyalnak a képviselők. A testület elé kerül a jövő évi költségvetési koncepció, amely jelentős változásokat tartalmaz az eddigiekhez képest.

Az oktatási rendszer átalakítása és a járások megszervezése megtatakarítást jelent a városnak, de az SZJA eddig helyben maradó részének, az illetékeknek és a gépjárműadó 60 százalékának elvonása rontja az önkormányzat egyenlegét.  Növeli a kiadásokat, hogy a város fenntartásába kerülnek a múzeumok és a Berzsenyi Könyvtár is. Az előzetes számítások szerint a 2013-as működéshez több mint 800 millió forint hiányzik, de a költségvetési törvény előírása miatt jövőre már nem tervezhetnek hiánnyal. Az előterjesztés ezért azt javasolja, hogy amíg a kötelező feladatok finanszírozása nem megoldott, addig szabadon vállalt feladatok ne szerepeljenek a költségvetésben.

A közgyűlés várhatóan jóváhagyja a megállapodást, mely szerint a szakképző iskolák az állam, a Berzsenyi könyvtár és a múzeumok pedig a város fenntartásába kerülnek. A tervek szerint létrehozzák a Savaria megyei hatókörű városi múzeumot, ennek tagintézményeként működik majd a Smidt múzeum, a romkert a skanzen és a képtár. Az Oladi Művelődési Központ közművelődési tevékenysége az Agórához kerül. A képviselők módosítják a lakásrendeletet, első olvasatban tárgyalják a középtávú civil koncepciót és várhatóan új reklámrendeletet alkotnak. Ha a testület hozzájárul, tovább növelheti területét az Illés Akadémia, és elkezdődhet a KRESZ-park aszfaltburkolatának és játszóterének felújítása. Döntenek az Agóra-pályázatról is: a város 685 millió forint támogatást remél a Sportház multifunkcionális közösségi központtá alakításához.