Hírek

Csökkent a meggy felvásárlási ára

2020. július 02., 13:41

Országosan a meggytermés közel 80 %-át elvitte a tavaszi fagy, Vas megyében viszont a tavalyinál is többet termettek a fák.

Csökkent a meggy felvásárlási ára

Ebben a felsőcsatári ültetvényben fürtökben lóg a gyümölcs, igaz, ez nem a hagyományos magyar fajta, hanem Szerbiából származik. A fa nem nő magasra, bőtermő és a betegségeknek is ellenáll. A gazda mégsem örülhetett sokáig a gazdag termésnek.

Árva Pál – gazdálkodó
„Először hurráhangulat uralkodott, mert emlegették, hogy 1 Euro, 1,1 Eurós árak lesznek a felvásárlásnál, aztán gyorsan lehűlt a lelkesedés, mert messze nem követte a hiányt az ár. 220-240 forintért vásárolták átlagban a konzervgyárak, ez a rázott meggyre vonatkozik.”

Rázógéppel takarítják be a termést, emiatt (6.24) gyorsan gyűlik a fák alá tartott fóliában a gyümölcs. 17 hektáron termelnek itt meggyet, ezért is volt szükség a gépesítésre. Naponta 8-10 tonnát szednek le, amit azonnal szállítanak is a feldolgozóhoz, bár az árak folyamatosan csökkennek.

Árva Pál – gazdálkodó
Indultunk egy viszonylag magasabb áron, aztán a piac összezuhant a sok eső miatt. Ennek eredményeként az árak összetöpörödtek, így mai ajánlatom, 50 forint/kilóra vonatkozott a 40 tonna vonatkozásában, tehát ezért nem nagyon lehet leszedni.

A kézi szedés nem csak több időt igényel, hanem a megemelkedett munkabérek miatt sokkal többe is kerül. A jelenlegi felvásárlási árak nem fedezik a költségeket, mondja a gazdálkodó, pedig a boltokban akár ezer forintot is elkérnek egy kilogramm meggyért. Nagy a lakossági igény a friss gyümölcsre, éppen ezért a felsőcsatári meggy a szombathelyi termelői piacon is megtalálható, mégpedig jóval olcsóbban, mint az üzletekben.