MNB
MNB - 2

Hírek

Csökken a fertőzöttek száma, a halálozásoké azonban nem változik Szombathelyen

2021. január 07., 14:12

Közben megkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása, elsőként a kórházi dolgozók kapják meg a vakcinát - erről is beszámolt Nemény András polgármester tegnap esti Facebook-videójában, amelyben az aktuális járványhelyzetről beszélt.

 

Csökken a fertőzöttek száma, a halálozásoké azonban nem változik Szombathelyen

Kedden újra összeült a védekezést segítő tanács. Tapasztalataik szerint az országos helyzethez hasonlóan Szombathelyen is mérséklődik a koronavírus-fertőzöttek száma, ám a haláleseteké nem - foglalta össze Nemény András.

Nemény András - polgármester
"Legjobb indulattal is azt látjuk, hogy stagnálás van, legfeljebb enyhe visszaessés. A számok nagyon rosszak. A tavaly decemberi számokat ha összehasonlítjuk a tavalyelőttivel, több mint kétszerese a halálozások száma decemberben. 2019-ben 145 ember vesztette életét Szombathelyen, míg 2020-ban 359. Igenis oda kell figyelnünk, minden szabályt be kell tartanunk."

Az óév utolsó napjaiban megérkezett a vakcina a Markusovszky Kórházba, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Egy ampullában öt adag van, így egyszerre öt embernek kell megjelennie az oltóponton.

"Napi 300 embert tudnak oltani, ennyi oltóanyag áll rendelkezésre, előbb a kórházi dolgozókat oltják, orvosokat, nővéreket, beleértve a takarító személyzetet, hiszen mindannyian kontaktusba kerülhetnek a betegekkel, ezt követően az alapellátásban dolgozók oltása történik meg, ez már ma elkezdődött, majd az oltási terv szerint a szociális dolgozók következnek."

A polgármester azt kéri a szombathelyiekről, minél többen regisztráljanak az oltásra. Bár a lakosság immunizálása később kezdődik, fontos a regisztráció, ő maga is megtette már.

 A háziorvosok felajánlották az önkormányzatnak, hogy szükség esetén rendelőikben is kialakíthatják az oltópontokat. Nemény András úgy fogalmazott: nehéz hónapok várnak még ránk, de ha betartjuk a szabályokat, és sokan kérik az oltást, pár hónapon belül visszakaphatjuk a régi életünket.