Hírek

Csillapíthatatlan viszketés a kutyáknál

2020. szeptember 10., 21:17

Ezzel a tünettel minden évben augusztus környékén fordulnak legtöbben az állatorvoshoz. A Szombathelyi Állatkórházban naponta közel tucatnyi kutyás gazdi keresett megoldást a kínzó problémára.

Csillapíthatatlan viszketés a kutyáknál

Viszketés, vakarózás - a kutyáknál nem légzőszervi tüneteket okoz az allergia, hanem főként bőrproblémákat. A Szombathelyi Állatkórházba ezekben a hetekben naponta közel tucatnyi kis kedvenc érkezik csillapíthatatlan viszketéssel.

Varjú Gábor - állatorvos - Szombathelyi Állatkórház
“Augusztusban a legjellemzőbb, ilyenkor van a parlagfű szezon, és ilyenkor rengeteg kutyus jön, viszketéssel, vakarózással: őnáluk általában az allergia nem légzőszervi tüneteket produkál, hanem jellemzően vakarózással szokott jelentkezni.”

A felmérések szerint akár a kutyák 40 százalékát is érintheti az allergia. Különösen veszélyezetett a westi és a francia bulldog, de más fajták, sőt a keverék kutyák között is előfordul ez a betegség.

Az esetek 20 százalékában az eleség egy-egy összetevője, a többinél pedig valamilyen környzeti tényező - pollen, poratka, gomba - lehet a kiváltó ok. Azt, hogy mire allergiás a kutya, az állatkórházban vérvétellel és lavoratóriumi teszttel vizsgálják. Tüneti kezelés a szteroid, de az immunterápia nagy eséllyel végleges megoldás.

Varjú Gábor - állatorvos - Szombathelyi Állatkórház
“Az OKI kezelésben ez a leghatékonyabb, legkorszerűbb, körülbelül 70 százalékos hatékonysággal működő módszer, al ényege az, hogy ezt az allergént, amire érzékeny a kutyus, ezt egyre emelkedő koncentrációban, injekcióban adogatjuk neki, minimum egy fél éves időszakon át, és így fokozatosan hozzászoktatjuk a szervezetét ehhez az allergénhez.”

A kezeletlen allergiás tünetek fokozódhatnak: bőrgyulladásokat okozhat, elfertőződhet a viszkető felület.