Hírek

Csillagot kapott Mérei Tamás az Iseum előtti sétányon

2020. december 11., 19:05

A hosszú betegség után, tragikusan fiatalon elhunyt csellóművész sok éven át főszereplője volt a város kulturális életének, ő álmodta meg a "Csillagok sétányát" is, ahol ezentúl emlékkő viseli a nevét.

 

Csillagot kapott Mérei Tamás az Iseum előtti sétányon

Hét csillag őrizte eddig az Iseum előtti sétányon a Szabadtéri Játékok fellépő művészeinek nevét. Az ötlet a fesztivált újjáélesztő Mérei Tamástól származik, aki október 3-án, 47 éves korában hunyt el. A világhírű csellóművész ötévesen kezdett hangszeren játszani, iskoláit Szombathelyen, Budapesten és az Egyesült Államokban végezte. Szólistaként fellépett a világ jelentősebb hangversenytermeiben, tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2009-től hat éven át vezette a Savaria Szimfonikus Zenekart. A csillagavató ünnepségen Nemény András úgy fogalmazott, bár nem voltak barátok, nagy tisztelője Mérei Tamásnak, aki hosszú éveken át főszereplő volt a város kulturális életében. Nevéhez fűződik a karnevál jobbá tétele és a Hollywood Classics filmzenei koncertek létrehozása is.

Nemény András - polgármester
"Egy igazi életigenlő embernek ismertem meg, aki a művészetét, tehetségét, tudását Szombathely szolgálatába akarta és tudta állítani. Nagyon kevés ilyen ember van, mint ő, és így utólag visszagondolva azt érzem, hogy sokat adott a városnak, de mi összességében nem tudtunk rá elég jól vigyázni."

Az ünnepségen jelen voltak Mérei Tamás tisztelői, barátai és családja is.

Mérei János
"A mi nagy szomorúságunkban ez egy nagyon vigasztaló dolog, nagy köszönet van bennünk, hogy mindez így alakult, volt emlékkoncert, gyászmisén nagy részvétel, és most ez a kő elhelyezés. Ez méltó egy város részéről is, hogy igyekeznek így utólag is megbecsülni azt a valamit, amit a Tamás képviselt, azt az aktivitást, önfeláldozást, a sok ötletet, nekünk is jól esik, és nagyon vigasztaló a gyászban."

A 8 centiméter vastag gránit Kováts Viktor kőfaragó munkája. Mérei Tamás neve méltó helyre, az általa megálmodott sétányra került, övé a nyolcadik csillag az Iseum előtt.