Hírek

Csillagászat napja Gothard Obszervatóriumban

2019. május 13., 12:36

A Csillagászat napja alkalmából szervezett programot az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium. A borongós időjárás miatt ugyan az égbolt csillagait, illetve a Holdat nem láthatták, de helyette például meteorokat simogathattak az érdeklődők.

Csillagászat napja Gothard Obszervatóriumban

“Hála Istennek egy városon kívüli tóba estek a maradékai, de azért okozott némi galibát a városban, mégpedig az a lökéshullám, amit ez a szikladarab a levegőben indított.”

Egy szibériai város felett zúgott el a kisteherautónyi szikladarab, ennek a következményeiről, az emberek ijedtségéről is láthattak-hallhattak beszámolót az érdeklődők az obeszervatóriumban Kovács József csillagásztól.  Eliza (06:21-06:36) az édesapjával érkezett, mindketten megemelték a tárlóban elhelyezett meteoritokat.

Nagy Attila
“Először vagyunk még itt, igazából szerettünk volna belenézni a teleszkópba, legalábbis kívácsiak voltunk, hogy milyen az égbolt ilyenkor, de úgy látszik, most nem fog összejönni, már mondták is, hogy esős, felhős az idő, úgyhogy nem látunk semmit, de a Holdat szerettük volna megnézni, szóval kíváncsiak voltunk csak, most már a múzeumban is szeretnénk körbenézni.”

Az Égből hullott kövek című meteorittárlat és a csillagvizsgáló évszázados múltjának tárgyi emlékeit bemutató Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt vonzotta.  

Horváth Noel
“Én nem először vagyok itt, de a Holdat megnézni jöttünk a Csillagvizsgálóba.”

A kupolába is benéztek a látogatók, de a felhős idő miatt sem a kettős csillagokat, sem a Holdat nem láthatták. Ennek ellenére a hatalmas távcső és annak a működése lenyűgözte a közönséget.

Szabó M. Gyula - igazgató, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium
“Tavasz végén, április-május fordulóján a Csillagászat napja rendezvényt szokták, szoktuk megtartani, ez az egész világon van, az Egyesület Államokból indult, egy kezdeményezés régebben, amihez azóta már számos országban, számos intézmény csatlakozott, és ebben ugye mi is részt veszünk.”

A Csillagászat napja alkalmából szervezett estén - a felhős idő ellenére is - mintegy félszázan látogattak el a herényi obszervatóriumba.