Hírek

Csatornákat bélelnek

2016. július 20., 15:01

Kibéleli a régi, rossz állapotú szennyvízcsatornát a vízszolgáltató a Fürdő utcában. Így bontás nélkül újul meg a rendszer. A csatornába vezetett speciális tömlőt forró levegővel fújták fel, amitől az megkeményedett. Emiatt gőz lövellt ki a szomszédos Gagarin úton a csatornából. A költség- és időtakarékos eljárást már évek óta alkalmazza a VASIVÍZ Szombathelyen.

Csatornákat bélelnek

Gőz tört elő a Gagarin úton a csatornából több órán keresztül. Ez a látvány azonban nem problémát jelez, hanem az úgynevezett béleléses eljárás része. A VASIVÍZ ZRt. az Akacs Mihály utca után most a Fürdő utca csatornarekonstrukcióját végzi ezzel a technológiával. Egy lezárt végű, műgyantával bevont tömlőt fújtak be a régi betoncsatornába, amely forró gőz hatására csővé szilárdult.

Németh Gábor műszaki igazgató, VASIVÍZ ZRt.
Az ún. tojásszelvényű csatornáknál csak ez az eljárás jöhet szóba. Megbízható technológia, hosszú távú megoldást jelent a csatornák életére. Beton anyagú csatornák bélelésére használjuk elsősorban, hiszen most már Szombathelyen vannak 100 éves betoncsatornáink is.

Szombathelyen több száz kilométeres a csatornahálózat. A VASIVÍZ ZRt. a lehetőségekhez mérten, folyamatosan újítja fel a régi, rossz állapotú szakaszokat. Ahol lehet, ezt a bontás nélküli, béleléses eljárást alkalmazzák. A munkálatokat a Gotthárd, majd a Wälder Alajos utcában folytatják.