Hírek

Csak az egészséges gyermeket vigyék a szülők iskolába, óvodába

2020. szeptember 10., 21:20

Nem feltétlenül vár hosszú karantén arra, aki a koronavírus leggyakoribb tüneteit mutatja. A jelek félrevezetőek lehetnek, ennek ellenére az intézményeknek mégis haza kell küldeniük a gyanús eseteket. A döntéshozó a gyermekorvos.

Csak az egészséges gyermeket vigyék a szülők iskolába, óvodába

Szigorú a szabályozás a Gazdag Erzsi Óvodában: ennél az ajtónál úgynevezett zsiliprendszerben fogadják be reggel és engedik ki délután a kicsiket.

Molnár Anikó - óvodavezető - Gazdag Erzsi Óvoda, Szombathely
“A gyerekeket érkezéskor átveszik a dajkák, ez okoz borzasztó nagy nehézséget mind a szülőknek, mind a dolgozóknak, a szülőknek amiatt, hogy az újonnan érkező kiscsoportos gyerekek, akik még nem szoktak be az óvodába, úgyis nehezebben jönnek, nehezebben válnak el, ez a szülőre, kisgyermekre nézve lelkileg megterhelő.”

Az intézményben szintenként két személy öltözteti át a kicsiket - ez a téli, hidegebb időszakban sok időt és emberi erőforrást vesz majd igénybe. A kézmosásra komoly hangsúlyt fektetnek.

Az érkezőknek fertőtlenítés, a maszk kötelező, de hőmérsékletet csak a szülőknek, látogatóknak mérnek az óvodában. A jó időt kihasználják: az udvaron játszanak a csoportok, köztük a keveredést is elkerülik, amennyire csak lehet. Most rendezvények és kirándulások sincsenek. Az előírásokat következetesen betartják, beteg kisgyermek még nem volt az intézményben.

“Érintésmentes lázmérővel mérjük meg a testhőmérsékletüket abban az esetben, ha a tünetek közül bármelyikét is észleljük, ebben az esetben a kisgyerekeket azonnal elkülönítjük, és a felnőtt maszkot és gumikesztyűt visel, a szülőket azonnal értesítjük, illetve a gyerekorvost is értesítjük, orvosi igazolással térhetnek vissza.”

Láz, köhögés, nehézlégzés - a gyermekorvos szerint a tünetek félrevezetőek is lehetnek, ezért minden esetet egyedien kezelnek.

Pölöskey Péter - gyermekorvos
“Az eljárásrend az arra utasít minket, hogy a gyanús betegeket különítsük el otthon, és lehetőség szerint kérjünk nekik tesztet, ez nem kötelező, de egy nagyon erős felhatalmazás nekünk, és ez egy nagyon jó dolog.”

Ezzel akár le is rövidíthető az otthon, karanténban töltendő idő - akár néhány nap múlva vissza is mehet a közösségbe az orvos, illetve a teszt által egészségesnek nyilvánított gyermek.