Hírek

Covid-19 Workshop Kőszegen

2020. október 05., 15:10

A koronavírus-járvány egészség- és oktatásügyi vonzatai címmel rendeztek wörksopot Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében. A téma szakértői, köztük nemzetközileg elismert professzorok vitatták meg a pandémia elleni védekezés legfontosabb kérdéseit.

 

Covid-19 Workshop Kőszegen

A konferencia résztvevői abban mind egyetértettek, hogy mostani megváltozott helyzetben tudomásul kell venni a társadalomnak, hogy a vírus jelen van, és a világ összes államának alkalmazkodnia kell ehhez. A tanácskozáson a különböző tudományterületek képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat. Köztük Ortwin Renn a potsdami Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója és Daniel Brooks a Torontói Egyetem evolúcióbiológusa.

Miszlivetz Ferenc – Főigazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok intézete
Az az értékrend, ami a nyugati társadalmaknak erősen a sajátja, a radikális individualizmus a fogyasztási szokások, hogy még több autót vegyünk, még több nyaralásra menjünk ad egy negatív hozzájárulást ahhoz, hogy amikor ilyen vészhelyzetek vannak, a társadalmak ne tudjanak jól, és gyorsan reagálni. 9,21

A tanácskozáson elhangzott, a demokráciák sajátja, hogy az állampolgárok nehezen mondanak le jogaikról, ragaszkodnak a saját döntéseikhez. A természeti katasztrófák és pandémiák esetén a tudományos élet képviselőinek feladata, hogy minél gyorsabban és érthetően juttassák el az információkat a döntéshozókhoz és a társadalom minden szereplőjéhez. Magasházi Anikó, az intézet kutatója a dél-kelet-ázsiai példát ismertette meg a résztvevőkkel. Az említett országokban jó a kommunikáció a kormány és a társadalom közt.

Magasházi Anikó – kutató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Ilyen például Tajvan, ahol 513 megbetegedés van nyolc hónap alatt, és hét ember halt meg. Tajvannak a mérete 24 millió lakos. Természetesen a maszkokon kívül, amit az emberek 17 éve viselnek, megtartották ezt a szokásukat, az első reakciójuk az volt, hogy napi maszkgyártásra rendelkezett magánvállalkozásokkal együtt a kormány. 20,46

A hátrányos helyzetűeket, az időseket és a tartósan betegeket érintette legérzékenyebben ez a helyzet. A kutatók szerint erre a bizonytalanságra eljárásrendet, kötelező szabályzatokat, protokollt kell kidolgozni.

Galambos Katalin – gyógypedagógus
Én úgy szoktam fogalmazni, hogy amilyen nehéz volt, olyan felemelő is volt. Találkoztunk rengeteg kihívással és sok mindent jól szoktunk kezelni, és érezhetővé vált egy csapatmunka, amely azt hiszem, hogy hosszú távon okozhat egyfajta változást, előidézhet egyfajta változást. 27,39

A vörksop tanulsága mások mellett, hogy a tudományos életnek szorosan együtt kell működnie a kormányzattal, és bizalmat kell szavazni a társadalmi szolidaritásnak - fogalmazták meg a résztvevők.