Hírek

Civil fórumot tartottak a megyeházán

2019. szeptember 05., 15:53

Egyszerűsített és összevont támogatás, kollégiumi bírálat, központi alapkezelő. Bonyolultnak tűnik a civilek pályázati rendszere, mégsem az, és ez látszik a javuló nyerési arányokon is. Hamarosan megnyílnak a 2020-as NEA-források, erről tartottak fórumot.

Civil fórumot tartottak a megyeházán

Több népszerű rendezvény kapcsolódik a civilekhez. Idén látványosan ünnepelték az egyesületek és alapítványok napját a szombathelyi Fő téren, de saját szervezésű véradás is volt tavasszal. Mindez a civil szektor erősödését mutatja, és az egyre nagyobb társadalmi szerepvállalást anyagilag is elismerik. Az októberben megnyíló Nemzeti Együttműködési Alapban jövőre több pénz lesz - erről tartottak fórumot.

Szalay-Bobrovniczky Vince - helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
“Azért növekszik, mert az 1 százalék, amiről a magánszemélyek civil szervezet számára bemegy a NEA-ba, és a NEA-ból civil pénzként hasznosul ismételten, igazából ez egy jó konstrukció. A civil pénz az mindenképpen civil pénz marad. Ez is mutatja, hogy csomóan nem rendelkeznek az 1 százalékukról. És ezért közel kétmilliárd forinttal növekszik az alap. 5,9-ről 7,7 milliárdra.”

A szokásosnál most hamarabb írják ki a pályázatokat, októbertől folyamatosan elérhetőek a források, amelyekhez több formában lehet hozzájutni, akár már jövő tavasszal. Népszerű a kisebb összeggel kecsegtető, ám könnyebben megszerezhető úgynevezett egyszerűsített támogatás. Ezt a formát Vas megyében idén 84 szervezet választotta, ezek közül 74 sikeres is volt, országosan pedig még jobb az arány.

Kecskés Péter - főosztályvezető, Miniszterelnökség
“Tudjuk, hogy az összevont kategóriában körülbelül minden negyedik, jó esetben minden harmadik szervezet tud csak nyerni. Itt meg azt látjuk, hogy tízből kilenc szervezetet sikerült odáig eljuttatni, hogy nyertes legyen, és megkaphassa ezt a 200 ezer forintot.”

Ebben a formában 15 millió forint került a megye civil szervezeteihez ebben az évben, összesen pedig közel 450 millió forintot osztottak így szét.