MNB - 2
MNB

Hírek

Burgenland-Szombathely együttműködés

2013. január 25., 16:38

Határon átnyúló közlekedési fejlesztésekről tárgyalt Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen. Az a cél, hogy a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban minél több forrást sikerüljön nyerni közös vasúti és közúti  beruházásokra.

Burgenland-Szombathely együttműködés

Számos jó példa akad a Burgenland és Vas megye közötti határon átnyúló együttműködésre elsősorban turisztikai és kulturális területen. A jövőben a közlekedési kapcsolatok fejlesztése a cél - hangzott el az egyeztetést követő sajtótájékoztatón.

Hende Csaba - honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő
"A Szombathely és Felsőőr közötti vasútvonal épüljön meg, és ehhez a projekthez a legnagyobb arányban Európai Uniós támogatást tudjunk megnyerni."

Ugyancsak fontos törekvés a Szombathelyt Németújvárral összekötő Pinka-völgyi vasútvonal megépítése. 2014-ben pedig megkezdődik az S31-es út kivitelezése, amely kapcsolatot teremt Szombathely, Kőszeg és Felsőpulya között.

Hans Niessl - Burgenland tartományfőnöke
"A mai világban nagyon fontos a közlekedési kapcsolatok javítása: ez különösen fontos most, hogy annyi ember ingázik a szomszédos országba, így megkönnyítjük az utazásukat. A modern infrastruktúra a gazdaság fellendülését is jelenti, növeli a közlekedés biztonságát és általa javul az itt élők életminősége - emelte ki a tartományfőnök.

A közlekedés fejlesztése Ausztria felé Szombathely számára is kulcskérdés.

Dr. Puskás Tivadar - Szombathely polgármestere
"Nagy örömmel vettük, hogy az osztrák és a magyar fél is ebben érdekelt, hogy minél gyorsabban megépüljön, erről beszéltünk. Ha gyorsan megépül, nemcsak Budapest, hanem Bécs felé is egyenes 2x2 pályás útvonalon a közlekedésünk."

Februárban születik döntés arról, mely területek élveznek prioritást az uniós pénzek elosztásakor a következő költségvetési ciklusban. Burgenland tartományfőnöke hamarosan Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik, hogy a közös fejlesztési célokról tárgyaljanak.