Hírek

Brenner Jánosra emlékeztek szombaton a Szalézi-templomban

2012. december 17., 16:12

A fiatal, mindössze 26 éves káplánt, 1957-ben gyilkolták meg Zsida község közelében. Szentbeszédében Veres András megyés püspök utalt rá: Brenner János nem félt, mert hitt Istenben, szerette Istent. Élete minden keresztény számára példamutató, hogy bártan vallják meg hitüket.

Brenner Jánosra emlékeztek szombaton a Szalézi-templomban

A szombathelyi megyés püspök elmondta azt is: a fiatal káplán bolodoggá avatása jó úton halad Rómában.

"Végül a feltételezett beteg háza mellett elfogták és ott, hivatásának teljesítése közben, nyakában az Oltáriszentséggel, mint Tarzícius, kegyetlen brutalitással, 32 késszúrással megölték."

Zsidán, egy apró vasi faluban, 1957. decemberében, advent 3. vasárnapjára virradóra ölték meg Brenner János rábakethelyi káplánt. Az eset megrázta az egész egyházmegyét.

Soós Margit
Sírtunk. Nem is tudtuk elképzelni, hogy ez a mi plébániánkon megtörténhet. Nem tudtuk elképzelni, hogy ebből a plébániai közösségből ilyen ember kerülhet ki, aki ezt a gonosztettet végrehajtja.

A szalézi templom adventi koszorúján piros színű a harmadik gyertya, ez emléketet a vértanú papra. Brenner János élete és halála ma is mintaadó a keresztények számára.

Joó Máté
A Krisztus iránti szeretetben és kitartásban lehet egy jó példa számunkra. És azt gondolom, hogy büszkék lehetünk arra, hogy a Brenner-iskolába járhatunk.

Nagylaki András
Számunkra felnőttek számára nagyon fontos példát adott Brenner János, hogy a fiatalon elhatározott életcélt a végsőkig megvalósítani, abban az elhivatottságban kitartani amit választottunk.

A szentmisén Veres András megyés püspök a hit bátor megvallására bíztatta a fiatalokat és a zarándokokat. Elmondta azt is: Brenner János boldoggá avatásának folyamata jó úton halad. A beadott dokumentumok alapján beszámoló készül, amelyet a döntésben résztvevő tesületekhez juttatnak el. Segítséget ígért  a Szenttéavatási Kongregáció vezetője is Azt azonban, hogy mikor zárul az eljárás, még nem lehet tudni.

Dr. Veres András, megyés püspök
Azzal is számolni kell, hogy vannak esetek, ügyek Rómában amelyek azok számára akik azokat felterjesztették ugyanolyan fontos mint a miénk. De ahogy említette, bíboros úr részéről ígéretet kaptunk, hogy amint a positiot kitudjuk nyomtatni, ő segíteni fog bennünket, hogy az ügy egy kicsit felgyorsuljon.

Az emlékező szentmisétt követően a Brenner-iskola diákjai idézték fel névadójuk élettörténetét, majd a gyertyát gyújtottak a vértanú pap sírjánál a templom kriptájában.