MNB - 2
MNB

Hírek

Bővülő Értéktár

2018. november 30., 14:42

Az értéktár bizottság legutóbbi ülésén fél tucat új dolog - köztük egy oktatási műhely - került be a város értékei közé. Többségét a Szombathelyi Szépítő Egyesület ajánlotta a döntéshozók figyelmébe, de magánszemélyek javaslatait is örömmel fogadja a bizottság.

Bővülő Értéktár

Hat felterjesztés érkezett a legutóbbi értéktár bizottsági ülésre - mindegyiket elfogadták. Egy kivételével minden javaslat a szépítő egyesülettől, a város egyik legaktívabb civil szervezetétől érkezett, amelynek elnöke mostantól bizottsági tag is. Szintén új tag Fűzfa Balázs irodalomtörténész és Kalló Zsolt hegedűművész mellett.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“Az oladi kilátót az egyesület ötven éves jubileumára építtette az egyesület akkori vezetősége, és ugye ez már 83 évet jelent az egyesületünk és a város életében is, de egy picit megelőz korban minket a Haladás Vasutas Sportegyesület, bár az nem a mi működésünkhöz tartozik, de ők jövőre 100 éves jubileumukat fogják ünnepelni.”

Emellett Dr. Pethő Ernő munkássága, a Kékfestő Műhely, a Tankenyér- és sütőüzem, és az Ezredévi Park került be a  város értékei közé hivatalosan is. Elhangzott a bizottsági ülésen, hogy vannak olyan városok, ahol 100 dolog került már be az értéktárba - Szombathelyen ez a szám még 30 alatti.

“Be kell, hogy valljuk, hogy elég passzív a részvétel a felterjesztéseknél.”

Ezen a jövőben változtani kívánnak a bizottság tagjai - amihez a lakosság segítségét is kérik.

Németh Zsolt - elnök, Szombathelyi Értéktár Bizottság
“A bizottságunk eddig körülbelül negyed évente ülésezett, épp a mai találkozónkon döntöttünk arról, hogy ez lehet sűrűbb is, ha összegyűlik öt-hat olyan kezdeményezés, javaslat, amit már érdemes kezdeményezni, akkor össze fogunk ülni, egyébként javaslatot bárki tehet, és nagyon nagy szeretettel várjuk is a javaslatokat.”

Nem csak alapítványok, egyesületek, különböző szervezetek, hanem magánszemélyek jelentkezését is várják, hiszen számos olyan dolog van még a városban, amelynek az értéktárban van a helye.