MNB - 2
MNB

Hírek

Boldogasszony kiállítás

2018. július 18., 18:18

Boldogasszony címmel kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet válogatása a magyarok oltalmazó nagyasszonyának ábrázolásait állítja a figyelem középpontjába.

Boldogasszony kiállítás

Együtt énekelte a Boldogasszony Anyánk című népéneket a kiállításmegnyitó közönsége.

Sokáig ez volt a katolikus magyarság himnusza. Szövegét az éppen szombathelyi születésű Lancsics Bonifác bencés szerzetes írta. Szent István király az országot  felajánlotta Szűz Máriának - ő a magyarság oltalmazója. Alakja a ma emberének is többféle üzenetet hordoz.

Székely János - megyéspüspök
“Mennyire fontos lenne újratanulni ezeket a dolgokat, hogy a gyermek áldás, a házasság nem börtön, hanem kiteljesedés. Mária alakja tanítja az igazi nőiséget.”

A keresztény hit és a nemzeti értékek a jövő zálogatát hordozzák - ez a gondolat vezérelte a a szervező Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a tárlat összeállításában.

Szász Jenő - elnök, Nemzetstratégiai Kutatóintézet
A magyar nemzetnek a tagjai vagyunkm, és a másik az, hogy Krisztuskövetők vagyunk, tehát keresztényként kell megélnünk az életünket. Hogyha erre a két biztos értékre építjük fel gyerekeinknek - akár egyénenként, családon belül és közösségileg is - az életét, akkor - én azt gondolom - a magyarságnak nemcsak büszke múltja, hanem biztató jövője is van.“

Több mint félszáz kortárs hazai és külhoni magyar alkotó fogalmazta meg: mit jelent a magyarságnak Boldogasszony sokrétegű, összetett személye.

Tóth Norbert - a kiállítás kurátora
“Ez egy nagyívű vállalkozás, a mítikus időkbe nyúló istenasszonytól Szűz Máriáig ível. Ez különösen fontos a magyarság szempontjából, hogy megjelenjen és újra megjelenjen ez a kép.”

Az elmúlt négy esztendőben a vándorkiállítás számos felvidéki, kárpátaljai, délvidéki, erdélyi helyszínen bemutatkozott, azzal a nem titkolt céllal, hogy a nemzet határokon átívelő összetartozását jelképezze.