Hírek

Bloomsday 2011

2011. június 17., 16:07
A Bloomnap erősíti Magyarország és Írország kapcsolatát, mondta  Puskás Tivadar polgármester. 18. alkalommal rendezték meg a Bloomsdayt. Számos kulturális program várta ezen a napon a James Joyce rajongókat. Ezen a napon, azaz június 16-án játszodik az ír alkotó Ulysses című műve, amelynek főhőse magyar, szombathelyi származású.
Bloomsday 2011

Az idei évben az AGORA központ adott helyett a Bloomnapi rendezvényeknek, amelyen részt vett az ír nagykövet is. Mint John Deady ünnepi köszöntőjében kiemelte: Magyarország a kiegyezés idején nagy hatást gyakorolt az írekre. Egy könyv is született: Magyarország felemelkedése címmel, aminek ihletője állítólag maga Bloom volt.
 
John Deady - Írország magyarországi nagykövete
az ír-magyar kulturális kapcsolatokban különleges helyet foglal el a Szombathely. A képzeletbeli szülővárosa az egyik legnagyobb írónk, James Joyce: Ulysses művének főhőse édesapjának. Szombathely hosszú évek óta ápolja ezt a kulturális programot és ezzel az ír-magyar kapcsolatokat.
 
Ugyancsak a két ország közötti kapcsolatokat méltatta Puskás Tivadar polgármester is, aki azt mondta: a magyar és az ír nép közötti barátságot viszi tovább a Bloomnap.


Dr. Puskás Tivadar - polgármester
Nagykorú az a város, amely hagyományt tudott abból csinálni és hagyományként tartja fenn ezt a kulturális értéket.
 
Könyvbemutatót is rendeztek a Bloomnap keretében, de filmvetítés és koncertek is színesítették a programot. Aki pedig megszomjazott a nagy melegben, annak a nagykövet csapolta az ír sört. Kiállítást is rendeztek: általános és középiskolás diákok munkáiból nyílt tárlat. Odüsszeusz hajóját kellett megépíteniük a diákoknak