Hírek

“Biztonságos adventet kívánunk!” címmel bűnmegelőzési kampányt indított a rendőrség

2019. december 03., 14:19

Az ünnepi készülődés időszakában jelen lesznek az adventi vásárokon és a bevásárlóközpontokban, jó tanácsokkal látják el az embereket azzal kapcsolatban, hogyan előzhetők meg az alkalmi lopások, lakásbetörések és gépjárműfeltörések, hogy ne árnyékolja be jogsértés a karácsonyra való hangolódást.

“Biztonságos adventet kívánunk!” címmel bűnmegelőzési kampányt indított a rendőrség

A következő hetekben gyakran lehet majd találkozni a rendőrség Mobil Bűnmegelőzési Centrumával a bevásárlóközpontoknál.

"GPS nyomkövető, mozgásérzékelő, riasztó, ha valaki belépett a házba."

Vagyonbiztonsággal kapcsolatos tanácsokat adnak és hasznos eszközöket mutatnak be, illetve osztanak ingyenesen az embereknek.  

Ezt a kis készüléket például táskára, övre lehet rögzíteni, baj esetén hangosan jelez.

"Ez egy figyelemfelhívó hang."

Ezt az éket pedig a bejárati ajtónál kell elhelyezni. Ha kinyitják, éles hanggal figyelmezteti a tulajdonost.

Az ünnepi forgatagban megnő az alkalmi lopások, autófeltörések kockázata, erre figyelmeztet a rendőrség.

Zsigó Zita - bűnmegelőzési alosztályvezető, VMRFK
"Védekezhetünk a zseblopók ellen, ha zsúfolt helyeken figyelünk az értékenkre, a táskánkra, telefonunkra, pénztárcánkra. A gépjárműfeltörések megelőzése érdekében ne hagyjunk értékeket az utastérben látható helyen."

Ez a Szombathelyen élő osztrák asszony csipogót és ajtóéket is kapott a rendőröktől. Vásárlásnál mindig igyekszik odafigyelni az értékeire.

"Én nem veszem táskát, nincs táska. Belül van a buksza, nem sok pénzt veszem, és figyelni kell."

A Fő téri adventi vásárban és a városszéli üzletközpontoknál fokozott járőrszolgálatot szervez a polgárőrség. Rendőrökkel, közterület-felügyelőkkel közösen vigyáznak a rendre hétköznap és hétvégén is.

Kiss Viktória - elnökségi tag, Vas Megyei Polgárőr Szövetség
"Bűnmegelőzési céllal megyünk ki. Bármit tapasztalnak polgárőreink, azonna értesítik a rendőrséget, megpróbálják a bűncselekményt elkövetőket a helyszínen tartani, több jogosultságunk nincsen, valamint a legfontosabb, hogy a tanácsokat tudunk adni az állampolgároknak."

A rendőrök azt tanácsolják, hogy aki hosszabb téli szabadságra indul, gondoskodjon ingatlana védelméről. Internetes vásárláshoz pedig érdemes megbízható, jól bevált webáruházat választani. Továbbá türelemre, odafigyelésre intik a megnövekedett forgalomban autózókat.