Hírek

Bezár a képtár?

2011. július 15., 17:29

Szeptembertől bezárhat a Szombathelyi Képtár, mert a jelenlegi finanszírozás tükrében -várhatóan az év végére- jelentős költségvetési hiányt halmozhat fel az intézmény. Gálig Zoltán, a Képtár igazgatója erről a  Bartók fesztivál tegnap esti kísérőrendezvényén beszélt.

Bezár a képtár?

"Az elmúlt hónapokban nyertes pályázat eredményeképpen mintegy 30 millió forintért felújíthattuk a közművelődési részlegünket, a gyermekfoglalkoztatót, ahol előre tervezettek szerint a nyári tábor keretében alkotnak a gyerek."

Ugyanennek a pályázatnak a része a konferenciaterem felújítása is. Ha bezár a Képtár, esetleg ezt az összeget, vagy egy részét is vissza kell fizetni. Pedig a jelenlegi anyagi helyzet a képtár működését veszélyezteti. A közös fenntartású intézmény költségvetéséhez a megye idén 30, míg a város 25 millió forinttal járul hozzá. Az igazgató azt mondja,  nem érkezett meg a  várostól  az Iseum által használt helyiségek tavalyi 2, 3 millió forintos bérleti költsége, és anyagi gondot okozott az is, hogy késett a döntés a létszámcsökkentésről. Az  év végére várhatóan több  millió forint lesz a hiány.  

Dr. Gálig Zoltán - igazgató, Szombathelyi Képtár
"Ebben a helyzetben nem lehet mást tenni, mint leállni, mert különben újra meg újra termeljük a hiányt, az adósságot. Ha nem mi zárunk be, zárjanak be a fenntartók, mert különben nagy bajok lesznek."

A Városházán megtudtuk, a képtár kérdése a város és a megye közti augusztusi egyeztető ülésen napirendre kerül. A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az intézmény bezárása kizárólag a két közgyűlés hatáskörébe tartozik.