Hírek

Befejeződött Vasváron a szennyvízcsatorna rendszer kiépítése

2014. január 30., 18:19

Újabb 1100 háztartás csatlakozhat Vasváron és a hozzá tartozó településrészeken a most kiépült korszerű szennyvízelvezető rendszerhez. Vasvár önkormányzata 1,2 milliárd forintos uniós támogatással valósította meg a környezet védelme érdekében is fontos projektet.

Befejeződött Vasváron a szennyvízcsatorna rendszer kiépítése

Vasvár belterületén, valamint Kismákfán és Nagymákfán 26 km-en épült ki szennyvízcsatorna rendszer, egy szakaszon pedig a meglévő hálózat is megújult. A csatornahálózat bővítése miatt növelték a várostól 300 méterre lévő szennyvíztelep kapacitását is. A város történetének legnagyobb beruházása fejeződött be: a projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt.

Kovács Tilda polgármester, Vasvár
Eddig 33 %-os volt az eddigi rákötések száma, most ezt tudtuk a város területén 100 %-osra felvinni. Ez a lakosság életében nagyon pozitív változást hoz, de az itt befektetőknek is kedvez. Ez pedig meghatározza a jövőben a város életét.

A csatornahálózat kiépítését és a szennyvízelvezetés korszerűsítését az önkormányzat 1,2 milliárd forintos uniós támogatással valósította meg. A projekt zárórendezvényén részt vett V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, aki személyesen nyomon követte a szennyvízberuházást.

V. Németh Zsolt államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
Valaha még voltam kitűző mérnök, művezető, sőt építésvezető is csatornaépítésnél, de ezt a beruházást polgármesterként én készítettem elő. A pályázat beadása abban az időben volt, mikor még polgármesterként működtem. Úgyhogy most így különösen nagy öröm, hogy azok az elképzelések, amiket akkor közösen megfogalmaztunk, megvalósultak.

A beruházás ideje alatt a magyar állam a korábbi 85 %-os támogatási arányt 93 %-ra emelte, így az önerőből megmaradt mintegy 100 millió forintot útfelújításokra fordította a város.

Kovács Tamás ügyvezető, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.
12 szennyvízátemelő épült meg, több mint 10 ezer m2 önkormányzati és több mint 30 m2 közútkezelői út készült el.

A nagyberuházásnak köszönhetően a térségben megszűnik a káros anyagok talajba szivárgása, így biztosítható az egészséges ivóvíz.