Hírek

Befejeződött a téli felkészülés időszaka a SZOVA-nál és a Magyar Közútnál

2014. december 18., 14:40

Felhalmozták a síkosságmentesítéshez szükséges sót és érdesítőanyagot, megvizsgálták a gépek állapotát. Egyelőre enyhe a tél, mindössze három alkalommal kellett Szombathelyen utakat sózni.

Befejeződött a téli felkészülés időszaka a SZOVA-nál és a Magyar Közútnál

Ötszáz tonna sót raktároznak a SZOVA Körmendi úti telephelyén. Ahogy fogy, úgy pótolják majd a szükséges mennyiséget. 250 km úthálózat téli karbantartását végzi a cég Szombathelyen. A Csaba utcai felüljáró, az oladi kilátóhoz vezető szerpentin és a Paragvári utca egyes részei a legkritikusabb szakaszok, havazás és fagyás esetén ide vonulnak ki először. Hófogó hálókat helyeztek el a külső Rumi úton, és szükség esetén 25 munkás végzi kézi erővel a hóeltakarítást.

Csonka György - városgazdálkodási egységvezető, SZOVA Zrt.
"A gépek darabszáma 16, amivel az útfelületeket és a járdákat, kerékpárutakat síkosságmentesíteni, illetve a havat eltakarítani. Szerződést kötöttünk alvállalkozókal is, akik főleg a parkolók hóeltakarításában tudnak nekünk segíteni."

A Magyar Közút 1550 km úthálózatot kezel a megyében. Kátyúzás, kaszálás, hófogók kihelyezése, a gépek felülvizsgálata és a szóróanyagok beszerzése is része volt a téli felkészülésnek - mondta el Szombathely Ma című közéleti magazinműsorunkban a megyei igazgató.  

Horváth László - megyei igazgató, Magyar Közút Nonprofit Zrt.
"Kettővel több a gépünk, mint az előző télen, hiszen a Szombathely-Vát szakasz belépésével két plusz gépet kaptunk. Szombathely és Szeleste között csak ezek takarítják majd az utat. Összesen 58 olyan gépünk van, amely téli feladatokat tud ellátni."

Egész évben 24 órás ügyeletet működtetnek, amit a téli hónapokban megerősítenek. A kozut.hu és az utinform.hu weboldalakon friss információkat találnak az autósok. Az ünnepek táján enyhe, de esős idő ígérkezik, újév környékére megérkezhet a hó.