Hírek

Befejeződött a Szent Márton Kulturális Útvonal első 400 kilométeres szakaszának kiépítése

2013. január 30., 18:04

A Szombathelytől a szlovéniai Zrecséig tartó út fejlesztésére uniós támogatás adott lehetőséget. A három éve tartó projekt zárórendezvényét a Szent Márton templom oratóriumában tartották.

Befejeződött a Szent Márton Kulturális Útvonal első 400 kilométeres szakaszának kiépítése

Tavaly újították fel a Szent Márton templom kápolnáját, és visszakapta régi külsejét a Mártont ábrázoló oltár is. Szombathelyen ez az egyik eleme annak a határon átnyúló pályázati programnak, amelynek keretében Vas megyében és Szlovéniában másfél millió eurót költhettek a Mártonról elnevezett kulturális útvonal bővítésére. 

Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere
Ezt a Szent Márton kultuszt erősíti, másrészt azért is fontos, mert Szent Márton szelleméhez és személyéhez hasonlóan több vidéket, több nációt összefog.

Szombathelyen hét állomásból álló sétaút készült, amelyet jellegzetes lépőkövek segítségével járhatnak végig a zarádokok és a turisták. A Martineum udvarán létesült témaparktól a Romkert, a Fő tér és a múzeumi szoborpark érintésével a Szent Márton plébániáig látványos alkotások idézik a legendás püspök emlékét.

Grünwald Stefánia projektmenedzser
Ez azért nagyon fontos Szombathely számára, mert a Szent Márton útvonalak fejlesztése eddig többségében a városon kívül zajlott, és az, hogy Szent Márton itt született, gyakran nemcsak a szombathelyiekben, de a vendégekben sem tudatosodott.

Az elmúlt 3 évben Szlovénia felé is kiépült a kulturális útvonal. Vas megyében 12 tájékoztató tábla  igazítja útba a turistákat, a határ túloldalán pedig 38 pihenőhely, több információs pont, borászati és gasztronómiai központok várják a zarándokokat.

Göncz Ferenc projektmenedzser RRA MURA Szlovénia
Szent Márton ahogy mondtam, nagyon élő Szlovéniában, és ezzel a projekttel ahhoz segítünk hozzá, hogy ez az út, ami Szombathelytől Tours-ig vezet, ennek az első szakasza Zreceig, új turizmus lehetőségeket hozzon a térségbe.

A program keretében kézműves ajándéktárgyak, jelvények és prospektusok készültek, és hamarosan egy négynyelvű útikalauz is megjelenik a Szent Márton-út első 400 kilométeres szakaszáról.