Hírek

Befejezéséhez közeledik az oladfalui Szentháromság templom belső felújítása

2021. január 13., 13:51

Újrafestették a falakat, és folyik a szekkók restaurálása. Május végére elkészülhetnek a munkákkal, így - a járványhelyzettől függően - akkortól ismét birtokba vehetik a hívek a templomot.

 

Befejezéséhez közeledik az oladfalui Szentháromság templom belső felújítása

A padokat és az oltárt letakarták, felállványozták a falakat - javában tart az oladfalui templom belső felújítása.  Elkészült a festés, és restaurálták a szekkók egy részét. A templomot 1930-ban Steffek Albin festette ki, az első nagyobb felújítás során azonban nem hozzáértő festő dolgozott a képeken. Most Mikos Róbert restaurátor hozta rendbe a figurákat és az arcokat. Hátravan még az oltár melletti szekkók javítása: (7:34) Szent Pál arcának közepébe - nem tudni, miért - egykor szöget vertek, (8:03) a Szent Pétert ábrázoló falfestményt pedig véséssel rongálták meg.

"Az alsó harmadban villanyszerelési munkák elvégzésekor az 50-es, 60-as években keresztülvésték a freskót, ezzel elcsúfítják a képet."

Tíz éve tart az oladfalui templom szakaszos felújítása, tavaly szeptemberben kezdődött a záró ütem, ha ezt befejezik, teljeskörű lesz a megújulás. Bár a munkák a tervezettnél lassabban haladnak, ez most nem jelent gondot, hiszen a járványhelyzet miatt amúgy sem lehetne ebben a kis templomban misézni. A Batthyány-templomban tartják az istentiszteleteket. A felújítás befejező szakasza 15 millió forintba kerül, ebből 3 milliót pályázaton nyertek, 4 milliót az egyházmegye biztosított, a többit önerőből finanszírozzák.

Gaál Sándor - plébános, Oladi Plébánia
"A templom tetőszerkezetének újjáépítése során és a templom melletti útépítések nyomán a templom szekkói sérültek, repedések keletkeztek rajta, amik elcsúfították a templomot, ezért volt szükség arra, hogy ennek a munkának nekilássunk."

Az oladfalui templom első írásos említése az 1200-as évekből való, a most álló templom 1796-ban épült fel. Az utóbbi tíz évben teljeskörű felújítás történt több szakaszban: toronyórát szereltek be, kialakították a harangrendszert, nyílászárókat és tetőt cseréltek, szigetelték és újraszínezték az épület külsejét, rendbe hozták a Szent Sír kápolnát is. Úgy tervezik, hogy a belső felújítás Szentháromság vasárnapjára, május 30-ára elkészülhet.