Hírek

Bartók Fesztivál és Szeminárium

2011. július 12., 17:00

Megkezdődött tegnap Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szeminárium. Számos diák vesz részt az idén 27. alkalommal megrendezett komolyzenei fejlesztőn, hogy a világ minden részéből ide érkezett, nemzetközileg elismert mesterektől tanuljanak.

Bartók Fesztivál és Szeminárium

A kerek évfordulós Liszt Ferenc mellett Bartók, Debussy, Schönberg és Sosztakovics művei, valamint a mai huszonéves komponisták szerzeményei is megszólalnak a fesztiválon. Idén 14 országból, 90 fiatal jelentkezett a szemináriumokra. A növendékek fuvola, zongora, ének, kamarazenei és karmesteri mesterképzésen vehetnek részt.

Tihanyi László - zeneszerző-karmester
"Amit célul tűztek ki az nyilvánvalóan az, hogy minél többet álljanak zenekar előtt. Sajnos ez egy világszerte jelentkező probléma, sok helyen kritikus, Nálunk is gyakorlatilag lehet azt mondani, hogy szinte teljesen megoldatlan, hogy egy fiatal karmester úgy folytassa tanulmányait, hogy nagyon ritkán áll zenekar előtt.

A fesztivál egyedülálló, hiszen máshol nincs olyan rendezvény, amelynek középpontjában Bartók életműve áll. A szervezők a világ legelismertebb professzorai közül válogattak. Ők a tanítás mellett közreműködnek a koncerteken is. Sok az olyan hallgató, aki visszajár a rangos rendzvényre.

Santora Beni
"Annak idején Perényi Miklós miatt jöttem, nála akartam volna tanulni Pesten. Láttam, hogy ad egy kurzust itt Szombathelyen és jelentkeztem. Most viszont a karmesteri kurzusra jelentkeztem."

A program keretében a város több pontján hallgathat  koncerteket a közönség, nemzetközi zenetudományi konferenciát rendeznek, a Képtárban pedig nyílik kiállítás Polifónia címmel.