Hírek

Barackszüret

2014. július 21., 18:01

A sok csapadék miatt nagyobb és lédúsabb a kajszibarack, cukorfoka azonban elmarad a tavalyitól – javában tart a befőzéshez és pálinka alapanyagnak is kiváló gyümölcs szürete.

Barackszüret

Két hete szüretelik a kajszibarackot ezen a 6 hektáros oszkói ültetvényen. A Birkás család két fajtát termeszt, így elnyújtott az érés. Vas megyében nem kedvez a savanyú talaj a sárgabaracknak, ezért a gazdálkodó meszezéssel javított a termésátlagon. Tavaly rekordterméssel hálálta meg a gyümölcsös a gondoskodást, egy-egy fán 3-400 kilogramm termett.

Birkás Richárd gazdálkodó
A folyamatos csapadékot próbáljuk pótolni, de idén nem volt rá szükség, mert sok eső esett. A napsütéses órákat viszont nem tudjuk befolyásolni, abból egy kicsit hiányt szenvednek.

Tavaly a barack cukortartalma a 18 fokot is elérte, idén 13 fok körül mozog – mondja Birkás Richárd, ezért csak a teljesen érett gyümölcsöt szedik le a fákról. A mennyiség a várakozások szerint kevesebb lesz a tavalyinál, a minőség viszont meghaladja azt.

"Nagyon lédús a sok csapadéknak köszönhetően, ez nem olyan nagyra fejlődött barack, de volt olyan idén, amely 7 cm átmérővel rendelkeztek."

Az oszkói gyümölcsösből rövid az út a győrvári pálinkafőzdébe. Ahogy szedik, fel is dolgozzák.

Birkásné Méhes Éva tulajdonos, Birkás Pálinka Kft.
A kajszibarack beérkezik a gyümölcsösből és egyből feldolgozzuk. Előző napon bekapcsoljuk ezeket az irányított erjesztésre alkalmas fűthető-hűthető tartályokat.

Ezekben a több ezer literes tartályokban erjesztik a gyümölcsöt, úgynevezett irányított erjesztéssel. Ez azt jelenti, hogy állandóan az optimális 18-20 fokos hőmérsékleten tartják a cefrét, így a hagyományos eljárással szemben nem 30, hanem mindössze 8-10 nap alatt megerjed a gyümölcs.