Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Balladás álmok

Adásban volt: 2019. augusztus 7.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület és a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság kiállítást szervezett az urbanisztikai nyári egyetem keretében, ami a  cigány életérzést mutatja be. A tárlat azzal a képzeletvilággal ábrázolja a cigányság kultúráját, amit leginkább a meséik és költészetük őriz a hiteles krónikák hiányában.

A Savaria Urbamisztikai Nyári Egyetemen Rostás-Farkas György író, költő a cigányság sorstörténetéről, települési kultúrájáról beszélt.

“A magyarok szívélyesen fogadták az én vándor népemet, így sehol a világon nem fogadtak bennünket.”

Az előadó Balladás álmok verseskötetének címét kölcsönözték ahhoz a kiállításhoz, ami az evangélikus kápolnában látható.

Roma képzőművészek szakrális témájú ábrázolásaiból, portrékból, csendéletekből - a legutóbbi Herényi Alkotótáborban készült munkákból válogatták a tárlat anyagát. Akárcsak az említett költeményekben - a képeken is  erőteljesen megmutatkozik a roma identitás.

Ferkovics József - festőművész
“Nyilvánvaló a roma alkotóművészek is a múltjukból, az életükből, a történetükből merítenek, de mellette természetesen egyetemes gondolkodás van, és ugyanúgy tájképek, bibliai vagy más témákból is merítettek az alkotók.”

Az együttélés, az elfogadás és a megértés fogalomhármasa köré épül a kiállítás anyaga. A cigányság értékeit, így a tánchoz, zenéhez való tehetségüket, családszeretetüket, túlélési ösztönüket is sorolta köszöntőjében a megyéspüspök. Székely János ugyanakkor a különböző társadalmi csoportok közösséggé formálásának jelentőségéről is szólt.

Székely János - megyéspüspök
“Nem elég  állami projekteket elindítani, nem elég intézményekben gondolkodni. Az egész társadalmunknak kellene kicsit a kezét, a szívét kitárni. Nyilván mind a két oldalról kellenének hidat építő, kapcsolatokat építő emberek.”

A nyári egyetem előadói idén arra fókuszálnak, hogy a szakemberek kinek tervezik, fejlesztik, építik a településeket. Szó volt a városlakókról, a közösségi tervezés tapasztalatairól és a lehetséges jövőképekről is.

2019. augusztus 07.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében